Udland

General vil vinde den psykologiske krig i Afghanistan

Det er afgørende for Afghanistans fremtid, at afghanerne tror på deres egne soldater, siger amerikansk general

General vil vinde den psykologiske krig i Afghanistan

Lederen af den internationale styrke i Afghanistan har onsdag eftermiddag netop fået det formelle startskud til at begynde at regne på, hvor mange soldater der er brug for i den kommende Nato-ledede træningsmission i Afghanistan.

Alligevel siger den amerikanske general Joseph Dunford, at det for ham at se slet ikke er tallene, der er det vigtigste.

- Det vigtige for mig er, at vi etablerer betingelserne for, at afghanerne selv kan få succes, siger Dunford i et interview med Ritzau og en lille gruppe andre internationale journalister i forbindelse med onsdagens Nato forsvarsministermøde i Bruxelles.

General Dunford siger, at det helt afgørende for ham er at kunne rejse tilbage til Kabul og forsikre de civile afghanere om, at Nato og det internationale samfund ikke vil svigte dem.

- De politiske og psykologiske faktorer er meget mere afgørende end størrelsen på den styrke, der kommer til at være her efter 2015.

- Nu kan jeg rejse hjem til Kabul og understrege, at de 50 forsvarsministre fra Isaf (den nuværende internationale kampmission, red.) slog i bordet at sagde, at de vil være her også efter 2015. At de ikke lader afghanerne i stikken, siger Dunford.

Den amerikanske general siger, at han har tre mål for efteråret 2013, når vi er kommet på den anden side af det, militærfolkene omtaler som sommerens kampsæson. Og nærmere det afghanske præsidentvalg 5. april 2014.

- For det første vil jeg se de afghanske styrker komme ud af deres første sommer i kampen fulde af selvtillid.

- For det andet ønsker jeg, at det afghanske folk opfatter de afghanske sikkerhedsstyrker som troværdige.

- Og for det tredje - og det er vigtigst - ønsker jeg, at sikkerheden i Afghanistan bliver oplevet sådan, at den politiske proces kan foregå fredeligt og i en situation, hvor det er afghanere, der har stået for både planlægningen og sikkerheden i forbindelse med valget.

Alt det skal foregå i en virkelighed, hvor Isaf-chefen allerede få uger inde i kampsæsonen konstaterer, at talebanstyrkerne virkelig er sultne efter kamp.

- Jeg forventer ikke, at taleban bare læner sig tilbage. Det har vi ikke set nogen antydninger af. Tværtimod. De slår virkelig hårdt til, siger Dunford.

Så for ham at se handler det nu om at vinde den psykologiske krig.

- Taleban prøver at udnytte det afghanske folks usikkerhed. De forsøger at køre et tema ud fra frygten for at blive forladt og med en sikkerhedssituation så dårlig, at valgprocessen må afbrydes.

- Det er helt klart, hvad de ønsker. Det er også klart, hvad vi ønsker. Men jeg har ret stor tillid til de afghanske sikkerhedsstyrker, forsikrer general Dunford.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.