Genert midtjyde benægter politisk motiveret hacking

En 23-årig mand er sammen med en 32-årig tiltalt for hacking og læk af folketingsmedlemmers CPR-numre.

Ritzau
Ólafur Steinar Gestsson Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson
Kriminalitet 14. november 2016 13:13 - Opdateret 14. november 2016 15:50
Det er ikke med onde hensigter, at to unge mænd, der er tiltalt i en omfattende sag om hacking, snuser omkring på forskellige hjemmesider. De vil bare hjælpe virksomheder med at finde sårbarheder i deres it-systemer.

Sådan lyder forklaringen i hvert fald fra de tiltalte selv, som mandag har svaret på spørgsmål om sagen i Københavns Byret.

De er henholdsvis 23 og 32 år og står ifølge anklagemyndigheden bag en lang række forhold, der vedrører brud på persondataloven og hacking.

En opsigtsvækkende episode var, da 91 folketingspolitikere i juni 2014 fik offentliggjort deres CPR-numre på internettet, efter at de havde stemt for vedtagelsen af lov om Center for Cybersikkerhed.

Men de tiltalte nægter at have lækket de personfølsomme oplysninger, og de nægter sig i det hele taget skyldige i sagens punkter.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den yngste af de to mænd har været involveret i langt de fleste af sagens i alt 30 forhold.

Han kommer fra Midtjylland, har langt brunt hår, langt skæg og er iklædt en ternet skjorte. Han lytter ofte til heavy metal-musik, og så beskrives han i en udtalelse som "stille".

Desuden har han diagnosen aspergers syndrom, der er en form for autisme.

Med en dirrende stemme fortæller han, at han frivilligt skanner hjemmesider for at finde sårbarheder, der kan udgøre et sikkerhedsproblem.

Han gør det for at hjælpe firmaer med at højne deres it-sikkerhed.

- Hvis jeg finder sikkerhedshuller, rapporterer jeg det til virksomhederne bag hjemmesiderne. Hvis et sikkerhedshul bliver godkendt, kan man få sit navn på en "hall of fame" og på den måde få en anerkendelse, siger han.

En lignende forklaring kommer fra den 32-årige. Han er høj og ranglet, korthåret og iklædt en sort sweatshirt og sorte arbejdsbukser.

Han har en 10.-klasses-eksamen og nogle enkeltfag fra HF i bagagen, men han har ingen IT-uddannelse. Og det kan være et problem, når man som ham gerne vil arbejde med it-sikkerhed og udvikling af systemer, fortæller han.

- Fordi jeg ikke har en uddannelse, der er relevant, er jeg nødt til at arbejde ekstra hårdt for at skabe mit eget cv. Derfor betyder det noget at få en anerkendelse i form af en placering på "hall of fame", siger den 32-årige mand.

Foruden politiske partier er flere offentlige instanser såsom Digitaliseringsstyrelsen og Rigsarkivet ifølge anklagemyndigheden blevet hacket eller forsøgt hacket.

Det er anklager Louise Pedersens opfattelse, at der ligger en politisk motivation bag de tiltaltes formodede ulovlige indtrængen og offentliggørelse af personfølsomme oplysninger på internettet.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...