Udland

Genetisk ændrede myg sættes ind mod zikavirus

I Florida er der nu registreret 16 personer, der menes at være smittet af zikavirus fra myggebid i Miami.

Aedes aegypti mosquitoes are seen inside Oxitec laboratory in Campinas, Brazil Foto: Reuters/Paulo Whitaker

Aedes aegypti mosquitoes are seen inside Oxitec laboratory in Campinas, Brazil Foto: Reuters/Paulo Whitaker

De amerikanske sundhedsmyndigheder, har banet vej for eksperimenter med genetisk modererede myg i Florida, der skal reducere de eksisterende bestande af myg som led i kampen mod udbredelsen af det myggebårne zika- og andre virus.

I Florida er der nu registreret 16 personer, som menes at være smittet med zikavirus fra myggebid i et område omkring storbyen Miami.

Tidligere har man registreret flere end 1600 smittede i USA. Men det er første gang, de amerikanske myndigheder registrerer smittede, der menes at have fået virussen fra lokale myg.

Langt de fleste er blevet smittet i forbindelse med rejser uden for landets grænser.

Der sprøjtes nu med insektgift i de områder af Miami, hvor smitten menes at være sket. Og gravide opfordres allerede nu til at holde sig væk fra et område lidt nord for det centrale Miami.

Intrexon, der er blandt de førende virksomheder inden for syntetisk biologi, og som har overtaget dele af det britiske selskab Oxitec - en pioner inden for moderne insektkontrol - har i længere tid arbejdet at få tilladelse til at indsætte modificerede myg for at reducere antallet af andre smittebærende myg i et område.

De sygdomme, der kan bekæmpes på denne måde, forventes ud over zikavirus, at være denguefeber, gul feber og chikungunya-feber.

Ved metoden indsættes et gen i myggearten aedes aegypti. Når den parrer sig med hunmyg, vil deres myggelarver ikke udvikle sig til voksne myg.

Den amerikanske sundhedsstyrelse er ved at tage stilling til den teknologi, som Oxitec har lanceret. Det kan tage mere end et år.

Lignende forsøg foretages i Brasilien, Panama og på Cayman Øerne, hvor det er blevet bevist, at den modificerede Oxitec-myg kan reducere de lokale aedes aegypti-bestande med over 90 procent.

I USA kan afgørende eksperimenter ikke indledes før præsident- og kongresvalget den 8. november.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.