Danmark

Gentest vil drukne de praktiserende læger

Danske Regioner mener, at danskernes genetiske test for mulige sygdomme vil drukne lægerne i arbejde

Gentest vil drukne de praktiserende læger

Danskernes muligheder for selv at lade sig teste med frivillige gentest for mange sygdomme er så omfattende, at det vil drukne de praktiserende læger i arbejde, hvis de skal tage sig af at rådgive alle dem, der har fået eller tænker på at få lavet en test.

Det siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S).

Et simpelt skrab i kinden med en vatpind sendt til et af de internationale firmaer, som udfører gentest, boomer i blandt andet USA og kan let laves af danskere for blot 100 dollar.

Derfor mener Det Etiske Råd, at praktiserende læger må påtage sig opgaven med at rådgive de danskere, der får udført en gentest, og som skal have hjælp til at forholde sig til informationer om mulige trusler mod deres fremtidige helbred.

- Men vi er nødt til at vurdere, hvor stor en del af sundhedsbudgettet, vi kan bruge på at bekræfte de raske i, at de ikke er syge, siger Bent Hansen og fortsætter:

- At have højtbetalte praktiserende læger til at have lange komplicerede, etiske samtaler med folk om, hvad en genetisk test betyder - ikke bare for dem selv men også for dem, som de er genetisk forbundet med som forældre, søskende og børn, kan jeg ikke se for mig under de nuværende økonomiske omstændigheder i det danske sundhedsvæsen.

Han mener, at der er brug for nye tværfaglige teams i forlængelse af det nuværende patientombud i de enkelte regioner til at stå for opgaven.

Bent Hansen er samtidig åben for at diskutere, om patienter, som selv har valgt at lade sig teste privat i sundhedsøjemed, også selv skal betale for eventuelle opfølgende undersøgelser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden