Udland

Georgiens tidligere leder får toppost i Ukraine

Mikhail Saakasjvili er udpeget som Ukraines guvernør i Odessa-regionen.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har udnævnt Mikhail Saakasjvili til posten som Ukraines guvernør i den strategiske Odessa-region.

Saakasjvili er provestlig, reformivrig, og så har han før været i krig med Rusland, som Ukraine også ligger i strid med.

Saakasjvili er tidligere leder i Georgien, som i 2008 udkæmpede en fem dage lang væbnet konflikt med Rusland på grund af strid om løsrivelsesregionen Sydossetien, der følte sig mere russisk end georgisk.

I sit hjemland har Saakasjvili været en person, der delte vandene. Han gik af som præsident i 2013, og på det seneste har han levet i eksil i Ukraine, da den nye ledelse i Georgien har udstedt en arrestordre på ham.

Den nye ledelse mener, at han bedrev magtmisbrug.

Porosjenko gav ukrainerne og resten af verden meddelelsen om udnævnelsen ved et tv-transmitteret arrangement i Odessa.

Saakasjvili blev kaldt for "en stor ven af Ukraine".

- Der er stadig et stort antal problemer i Odessa. Hovedsagelig om opretholdelse af suverænitet, territorial integritet, uafhængighed og fred, sagde Porosjenko.

- Men den største udfordring er måske endnu en krig, en krig mod korruption, en krig mod uretfærdighed, en krig mod en ureformeret økonomi, tilføjede han.

Rusland er ikke begejstret for udnævnelsen.

- Saakasjvili, der beskyldes for utallige forbrydelser mod det georgiske folk, udpeges som Odessas guvernør. Det er et symbol på Kijevs demokrati, skriver Konstantin Dolgov, højtstående embedsmand i Ruslands udenrigsministerium, på Twitter.

Odessa er et russisk-talende område i Ukraine, men regeringen i Kijev har et fast greb om regionen.

Imidlertid har der været en række eksplosioner, som ingen har taget skylden for, mod proukrainske grupper i Odessa

Det har øget frygten for, at prorussere eller måske ledelsen i Moskva vil forsøge at skabe uro i Odessa, som ligger omkring 200 kilometer vest for halvøren Krim, som Rusland annekterede i 2014.

Odessa er også Ukraines største havneby.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.