Danmark

Giftig cigaretrøg siver ind hos overboen

Det er et sundhedsproblem i etagebyggerier, at cigaretrøg svæver rundt mellem lejligheder, viser ny forskning.

Giftig cigaretrøg siver ind hos overboen

Naborøg er et større problem end hidtil antaget.

Tidligere har det vakt alvorlig bekymring hos blandt andet Kræftens Bekæmpelse, at knap 10 procent af de ultrafine partikler fra cigaretrøg dokumenterbart bevæger sig fra en rygerlejlighed og op til overboen.

Nu viser det sig, at også giftige og kræftfremkaldende gasser fra cigaretrøgen havner hos overboen i bekymrende mængder, skriver metroXpress.

Hver gang rygeren tager en cigaret, havner hele 14 procent af de giftige gasser oppe hos overboen, viser ny forskning fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

- Det er smadderubehageligt, for det er en meget stor andel af gassen, der havner oppe hos overboen, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen til metroXpress.

- Det svarer jo til, at hver gang der bliver røget 10 cigaretter i rygerlejligheden, kommer mere end én cigaret op til overboen. Det dokumenterer endnu engang, at naborøg er et reelt problem, som vi som samfund er nødt til at forholde os til, tilføjer hun.

Cigaretrøg indeholder et utal af giftige og kræftfremkaldende gasser, blandt andre hydrogencyanid, formaldehyd, acetone, acetaldehyd, benzen, propanal, hydrazin, N-nitrosodimetaylamin og vinylchlorid.

Politikerne skal dog ikke gøre det forbudt for danskere at ryge under eget tag, mener Inge Haunstrup Clemmensen.

- Løsningen er ikke et forbud mod at ryge i sit eget hjem. Løsningen er en kulturændring, hvor det bliver naturligt, at al rygning foregår udendørs, siger hun.

Der er i dag ingen lovgivningsmæssige krav til tætheden i etageadskillelserne i etagebyggeri, skriver metroXpress.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.