Ginsengdrik på kant af loven

En ginseng-drik til unge danskere er havnet i myndighedernes søgelys. - Det er klart, man ikke bare kan lade det her køre, siger tilsynsførende ved Fødevareregion Nord, Kirsten Terkildsen.

Ginsengdrikken er anmeldt til myndighederne som et kosttilskud, men både på pakninger og produktets hjemmeside bliver den markedsført som en energidrik.  
Foto: Torben Hansen

Ginsengdrikken er anmeldt til myndighederne som et kosttilskud, men både på pakninger og produktets hjemmeside bliver den markedsført som en energidrik. Foto: Torben Hansen

Netop i disse uger bliver der reklameret heftigt på landsdækkende tv for ginseng-drikken PowerShot med løfter om "ren energi til mere". Men produktet befinder sig på kanten af loven, lyder vurderingen fra de danske sundhedsmyndigheder. Firmaet Multicare i Malling har anmeldt det nye produkt til myndighederne som et såkaldt kosttilskud. Men både på pakkerne med de små ampuller og på produktets hjemmeside reklamerer de for det som en energidrik - og det er ulovligt. En energidrik er nemlig en almindelig fødevare og må derfor slet ikke indeholde ginseng. - Det er soleklart, at når et produkt er anmeldt som én ting, må det ikke markedsføres som en anden, siger Kirsten Terkildsen. Det er hende, der fører tilsyn med firmaet i Malling. Hun besøgte stedet i efteråret, men fik ikke dengang forevist nogen produkter. - Men når ejeren anmelder det til os som et kosttilskud, er det hans ansvar, hvad det indeholder. Han skal kunne dokumentere, at det, han siger om produktet, holder og er rigtigt, siger hun. Også Fødevarestyrelsens særlige afdeling for kosttilskud er opmærksomme på PowerShot. Under en aktion for nylig fandt medarbejderne produktet i bl.a. Matas og undrede sig så meget over de små flasker, at de nu har bedt Fødevareregion Nord om at se nærmere på det. - Netop i forhold til kosttilskud er vi meget opmærksomme på, hvordan de bliver solgt til forbrugerne. Og vi ser det som et forsøg på at omgås lovgivningen, når man anmelder et produkt som én ting til myndighederne og markedsfører det som noget andet, siger jurist i kosttilskudsgruppen Iben Brinkland. Fødevareregion Nord vil nu hurtigst muligt se nærmere på produktet og den måde, det bliver markedsført på, oplyser Kirsten Terkildsen.