Hele landet

Giv dit barn en sund ryg med den rigtige taske

Stadig flere unge døjer med rygsmerter. Blandt de 15-årige drejer det sig nu om hver fjerde.

At bære en tung skoletaske over skulderen kan give ondt i ryggen. Foto: Iris/Scanpix

At bære en tung skoletaske over skulderen kan give ondt i ryggen. Foto: Iris/Scanpix

HELE LANDET: Skolebørnsundersøgelsen 2014 fra Statens Institut for Folkesundhed viser da også, at mere end hver fjerde 15-årige nu oplever at have ondt i ryggen mindst ugentligt. Det er en tredjedel flere end for 30 år siden.

”Det akkumulerer alt sammen op. Når børnene belaster ryggen unødigt ved at bære skoletasken forkert, resulterer det i smerter og ømhed. Man bør pakke tunge ting tæt på ryggen, undgå unødigt indhold og bære tasken i begge stropper. Desuden skal gymnastiktasker og andet vedhæng ned i tasken, så man reducerer trækket på barnets rygsøjle,” fastslår Tine Bieber Kirkegaard, der er lektor på ergoterapeutuddannelsen hos University College Nordjylland.

Vælger den rigtige taske

Spejder Sport er blandt landets største forhandlere af rygsække, og kædens 19 butikker besøges stadig oftere af forældre til skolebørn med ondt i ryggen.

- Først og fremmest skal man vælge en skoletaske, der passer til barnets størrelse. En for stor taske belaster ryggen unødigt, fordi den overfyldes og bliver sværere at justere. Desuden bør tasken af hensyn til komforten være polstret. Barnet bør selv lære at justere stropperne, så de hviler på skuldrene, og så tasken sidder på ryggen og ikke på lænd eller baller, forklarer Carsten Thomsen, produktspecialist hos Spejder Sport.

Han peger på lav vægt, høj slidstyrke og gennemtænkt ergonomi som de vigtigste egenskaber for en rygsæk til skolebrug.

Bær tasken korrekt

Når der gives gode råd om at forebygge rygskader, bliver der ofte lagt vægt på at gøre skoletasken lettere. Ifølge ph.d. Birgit Sørensen Skoffer fra Aarhus Universitet, der står bag et af de eneste publicerede studier på området, er det dog langt vigtigere at fokusere på, hvordan skoletasken bæres.

- Vi har undersøgt 546 elever i niendeklasser, og en fjerdedel af dem havde inden for de seneste tre måneder oplevet så stærke smerter, at det påvirkede nattesøvnen, eller at de måtte søge behandling. Blandt andet havde det betydning, hvordan eleverne bar skoletasken. De elever, der bar tasken over den ene skulder, havde mere ondt end dem, der bar tasken på ryggen, siger forskeren.

/BLM/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.