Giv fiskeri frit

Set fra et forbrugersynspunkt er Steffen Beks artikler (13.1.) om jollefiskeriet foruroligende og sørgelig læsning.

Ernæring 17. januar 2007 22:04

Hirtshals-fiskeren Kaj Kirkedal er kommet i klemme i paragrafferne med tilbagevirkende kraft, som betyder at det ikke længere kan hænge sammen at fiske lovligt, skånsomt og miljørigtigt, fordi kvoterne tildeles de store fartøjer, der fisker på industriel vis. Som forbruger er det svært at få dagfriske fisk, ofte er vi henvist til frostdisken, hvor vi kan finde fisk i fedtsugende paneringer og eksotiske sovse der skal camouflere, at fisken er meget død, når den rammer vore tallerkener. Der er langt fra disse produkter til en nyfanget torsk eller rødspætte, der krøller på panden. Som forbruger kan vi kun være interesserede i så rigt og varieret et udbud som muligt. Det kan jollefiskerne bidrage til, hvis de får forhold, der gør at de kan leve af deres fangst, vil det samtidig betyde forlænget liv til et af de sidste ægte liberale erhverv i Danmark. Hvis jollefiskeriet blev givet fri, som man kender det i flere EU-lande, ville det berige erhvervslivet ved kysterne og øge forbrugernes adgang til sunde fisk, især hvis den friske - nænsomt håndterede - fisk kunne følges fra båd til bord - det kræver nytænkning af fiskerne, auktionerne og fiskehandlerne. Det er absurd at vi i så frodigt og fiskerigt et land som Danmark, skal tilsætte vitaminer og mineraler til den daglige kost, bl.a. på grund af for lidt fisk i kosten, når et væsentligt bidrag til løsningen kunne ligge i en reel liberalisering af adgangen til havet for de små både. Hvis fisken er tilgængelig i frisk tilstand, vil flere begynde at spise den. Fiskeriforeningerne og politikerne bør omgående revurdere problematikken om jollefiskerne, der falder mellem flere paragraffer, i en helhedsvurdering af fødevarekvalitet og erhvervspolitik i udkantsområderne af vores lille land, inden de sidste jollefiskere går i land. Et erhverv fattigere og et skridt længere fra idéen om, at udvikle en nordisk gastronomi baseret på genuine lokale råvarer.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...