Giver byen en ansigtsløftning

Bedsted Thy nægter at være offer. De har taget kampen op for deres by

9
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Erik Linnet, Bedsted Thy Byforskønnelse. Foto: Peter Mørk

LIVSSTIL:De mindre byer kender situationen: Kommunen lukker skolen og plejehjemmet, de ressourcestærke flytter væk og butikkerne lukker og byen forfalder.

- Bedsted Thy har været der, hvor vi indtog offerrollen. Hvis kommunen barslede med at lukke noget, så synes man, at det var synd og træls. Vi er et helt andet sted i dag. Vi tager opgaven op og taler om, hvad kan vi så gøre og vender det til noget positivt, siger Erik Linnet, der sammen med Bedsted Thy Byforskønnelse er nomineret til årets Initiativpris for deres kamp for at tage sagen i egen hånd.

Truende skyer

For få år siden så det ikke lyst ud for den lille stationsby med knap 900 indbyggere.

Det tidligere plejehjem er nu lejrskolen Thy-Bo. Foto: Peter Mørk

Det tidligere plejehjem er nu lejrskolen Thy-Bo. Foto: Peter Mørk

- Vi var udfordret af billige huse, der ikke blev vedligeholdt, og der var flere af de ressourcestærke familier der flyttede fra, end der flyttede til, forklarer Erik Linnet.

Beboerne med Erik Linnet i spidsen fik etableret selskabet Bedsted Thy Byforskønnelse ApS, så de kunne opkøbe nogle af de grunde, hvor forfaldne huse blev væltet. Med fælles hjælp planerede de områderne, fik ryddet op i træerne og sået græs. Nu slår frivillige fast græsset der, ligesom frivillige plejer andre arealer i byen. Med tiden skal grundene måske atter bebygges - gerne af ressourcestærke tilflyttere.

Om Bedsted Thy Byforskønnelse

* Bedsted Thy Byforskønnelse ApS er med til at understøtte at byen tager sig bedre ud.
* Byforskønnelsen har opkøbt grunde, som bliver vedligeholdt af frivillige.
* Da det tidligere plejehjem skulle rives ned, arbejdede Byforskønnelsen for at byen kunne overtage bygningerne. Det er nu blevet til lejrskole, der er nyrenoveret for fondsmidler.
* Ved vandreservoiret er der blevet opstillet borde og bænke - og en rest jord er blevet til områdets eneste kælkebakke.
* Byforskønnelsen har etableret en befæstet sti fra byen ud til den bynære skov, Rønheden Plantage.
* Gennem arbejdsdage får steder i byen en ansigtsløftning. Der bliver ryddet op og det får omgang med plæneklipper og grensaks.
* Der bor knap 900 mennesker i Bedsted Thy. Byen har skole til og med 6. klasse, supermarked, børnehave, friplejehjem og et mindre handels- og håndværksliv.

- Vi synes, at Bested kan byde på mange gode ting for tilflyttere, men byens fysiske fremtoning kunne også skræmme folk væk, inden de kunne se, at det er et dejligt sted, forklarer Erik Linnet om, hvorfor det er så vigtigt at give byen en ansigtsløftning.

Fælles arbejde

Byforskønnelsen holder arbejdsdage, hvor folk hjælper til med at gøre pænt forskellige steder i byen - og arbejdet smitter. For når nabogrunden er blevet pæn, så maler man måske sit eget stakit eller gør forhaven pæn.

På Østergade har Bedsted Thy Byforskønnelse købt to grunde. Frivillige vedligeholder græsset og bevoksningen. Med tiden slår tilflyttere sig måske ned lige her. Foto: Peter Mørk

På Østergade har Bedsted Thy Byforskønnelse købt to grunde. Frivillige vedligeholder græsset og bevoksningen. Med tiden slår tilflyttere sig måske ned lige her. Foto: Peter Mørk

Det er ikke alle borgere, der vil eller kan hjælpe til, men der har Erik Linnet en afslappet tilgang til, for man kan bidrage til fællesskabet på forskellig vis.

- Kan man ikke køre minigraver, kan man måske bruge en skovl. Kan man ikke det, kan man måske bage en kage eller trille forbi i sin kørestol og sige: det ser sørme godt ud, det I laver.

Store og små initiativer

En af de nye store opgaver opstod, da byens plejehjem blev lukket og Thisted Kommune ville jævne bygningerne med jorden. Men det fik borgerne op på mærkerne. Èn gruppe etablerede byggeriet af et friplejehjem, der er fuldt besat, og Byforskønnelsen overtog efter hård kamp de brugbare bygninger. En ansøgning gav fondsmidler til at renovere stedet og etablere lejrskole, der for nylig stod færdig. Her har andre aktive borgere overtaget driften.

Erik Linnet er ikke i tvivl om sin bys fortrin, men den trængte til at blive forskønnet, så tilflyttere også kan få øje på kvaliteter som skole, idrætshal og skaterhal. Foto: Peter Mørk

Erik Linnet er ikke i tvivl om sin bys fortrin, men den trængte til at blive forskønnet, så tilflyttere også kan få øje på kvaliteter som skole, idrætshal og skaterhal. Foto: Peter Mørk

- Vores tanke er, at skoleklasser kan stå af toget og gå herop. På lejrskolen står der også cykler, så de kan komme ud og opleve Nationalpark Thy, der blot ligger seks kilometer herfra, siger Erik Linnet, der er god til at sælge sin by.

Ansigtsløftning over tid

Sådan en forårsdag hvor naturen stadig ser lidt vintertræt ud, kan man godt se, at der er mere for Byforskønnelsen at tage sig af, men der er også mange flere projekter i støbeskeen. Bedsted får ikke en fuld ansigtsløftning på én gang, men mange mindre skud botox og skønhedsbehandlinger.

Ind til da kan borgere og kommende tilflyttere gå en tur af den befæstede sti (som Byforskønnelsen har etableret), forbi vandreservoiret, der ligner et hyggeligt gadekær, og ud til Rønheden Plantage. Eller man kan sætte sig på bænkene (som Byforskønnelsen har fået bygget) og se på den eneste kælkebakke i miles omkreds (som Byforskønnelsen også har del i).

Om Initiativprisen

* Initiativprisen uddeles af NORDJYSKE Medier med støtte fra Aalborg Stiftstidendes Fond.
* Prisen er indstiftet med det formål at påskønne, belønne og synliggøre nordjyske initiativer.
* Ud af 76 kandidater har dommerkomiteen udvalgt tre nominerede.
* De tre nominerede er sikret en præmie på 10.000 kr. men vinderen modtager 100.000 kr.
* De nominerede er: Veteran Oasen ved Tina B. Kristensen, Nordjysk Fødevareoverskud ved Bente Schjødt og Bedsted Thy Byforskønnelse ved Erik Linnet.
* Sidste års vinder var Råd & Dåd ved Rasmus Højen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.