Danmark

Gjerskov er bekymret over pesticidcocktails

Rotteforsøg viser, at pesticidcocktails kan skade mænds sæd og indlæringsevne. Mette Gjerskov går ind i sagen.

Gjerskov er bekymret over pesticidcocktails

Mænd, der som fostre udsættes for pesticidcocktails i mors mave, risikerer at få forringet sædkvalitet og dårligere indlæringsevne.

Det viser ny forskning fra DTU efter forsøg på rotter. Nyheden har fået fødevareminister Mette Gjerskov (S) op af stolen.

- Jeg bliver stærkt bekymret. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

Forsøget konkluderer, at landbrugets pesticider ikke blot som hidtil antaget er skadelige hver for sig, men også i kombination med hinanden.

Dermed udhules de grænseværdier, som myndighederne har sat for at beskytte borgerne mod skadevirkninger.

- Det rammer lige ind i den frygt, jeg har om, at videnskaben, efterhånden som den bliver klogere, vil fortælle os, at den kemi, vi omgiver os med, ikke er sund for os, siger Mette Gjerskov.

Ministeren vil derfor nu have forskningsresultatet, som er det eneste af sin art, undersøgt, inden hun beslutter, om hun skal blæse til kamp mod pesticidcocktails:

- Som politiker skal jeg altid være sikker på, at et resultat kan bruges mere generelt. Derfor sender jeg det nu til DTU og får en vurdering af, om vi skal stramme op på vores procedurer eller ligefrem gå til Bruxelles og bede om at få ændret nogle ting.

Rotterne i forsøget blev udsat for fem forskellige anvendte pesticider, som af landbruget bruges til at bekæmpe svamp i forbindelse med korndyrkning.

- Vi må først og fremmest tage hensyn til menneskers sundhed, svarer Mette Gjerskov til spørgsmålet om, hvad en eventuel sænkning af grænseværdierne vil betyde for landmændene.

- Men der bliver hele tiden opfundet nye kemiske sammensætninger, som er mindre skadelige. Det at man finder et problematisk stof og udfaser det, er ikke ensbetydende med, at landmændene ikke kan dyrke deres marker, fastslår hun.

Ulla Hass, forsøgets forskningsleder, vurderer, at grænseværdierne skal sænkes til det halve, hvis de uheldige kombinationseffekter skal undgås.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.