Glad Wammen: Aftale mellem Serbien og Kosovo historisk

Europaminister Nicolai Wammen glæder sig over, at Serbien og Kosovo snart kan forhandle om EU-medlemskab.

Glad Wammen: Aftale mellem Serbien og Kosovo historisk

Den danske europaminister Nicolai Wammen (S) glæder sig over det historiske gennembrud i forholdet mellem Serbien og Kosovo.

Landenes to premierministre har udvist et helt enestående lederskab i en meget vanskelig situation, siger Nicolai Wammen.

- De har valgt at lægge fortiden bag sig og se fremad. Og de har kæmpet hårdt til det sidste for at nå i mål med et resultat.

- Med aftalen kan fokus nu rettes mod de virkelige udfordringer, som begge lande står overfor, med at skabe økonomisk udvikling og gennemføre EU-relaterede reformer, tilføjer europaministeren.

Kosovo og Serbien opnåede fredag et historisk gennembrud i forhandlingerne om et normaliseret forhold. Gennembruddet åbner op for, at Serbien formentligt kan begynde optagelsesforhandlinger med EU.

Aftalen er kulminationen på seks måneders intense forhandlinger mellem den serbiske regeringschef Ivica Dacic og dennes modpart fra Kosovo, Hashim Thaci, og det skal betyde en afslutning på årtiers fjendskab mellem serberne og Kosovo-albanerne.

Ifølge Nicolai Wammen er aftalen et klart signal om, at de to lande har valgt deres fremtid i EU, og det skal der bakkes op om.

- På rådsmødet på mandag vil jeg sammen med mine kolleger tage hul på drøftelserne af begge landes videre EU-tilnærmelse.

- Serbien står over for at begynde EU-optagelsesforhandlinger, og Kosovo håber på start af forhandlinger om en Stabiliserings- og Associeringsaftale. Jeg vil arbejde for, at vi til juni kan komme videre i vores forhandlinger med begge lande, siger han.

Aftalen indeholder blandt andet afklaring på vigtige emner som forvaltning i det nordlige Kosovo, der fortrinsvis bebos af Kosovo-serbere, grænseforvaltning og toldindtægter, oprettelse af forbindelseskontorer og håndtering af Kosovos deltagelse i regionale fora.

- Det har længe været en prioritet for den danske regering at få de to lande videre i EU-sporet, siger Nicolai Wammen.

- Og meget er sket siden de første store skridt blev taget sidste år under det danske formandskab, hvor Serbien fik EU-kandidatstatus, og hvor det blev besluttet at se på muligheden for at indgå en Stabiliserings- og Associeringsaftale med Kosovo, tilføjer han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.