Glarmester runder et skarpt hjørne

Glarmesterfirmaet Glas Gjerulff etablerede sig for 50 år siden med værksted i Rosenkrantzgade

Familien Gjerulff. Stifteren af Glas Gjerulff, Erlin (74 år), sønnen Steen (52 år) og Conni (75 år). Glarmesterfirmaet kan 1. februar fejre sit 50 års jubilæum, og i alle årene har familien boet i Rosenkrantzgade. Foto: P.E. Tarp

Familien Gjerulff. Stifteren af Glas Gjerulff, Erlin (74 år), sønnen Steen (52 år) og Conni (75 år). Glarmesterfirmaet kan 1. februar fejre sit 50 års jubilæum, og i alle årene har familien boet i Rosenkrantzgade. Foto: P.E. Tarp

THISTED:En isende kold 1. februar 1963 åbnede glarmester Erlin Gjerulff sit værksted på Rosenkrantzgade i Thisted.

Han kunne imidlertid først komme i gang 28. marts, fordi vinteren var så streng, at det var umuligt at få bygget værkstedet færdigt til tiden.

Den tid husker Erlin og hustruen Conni som en streng tid.

- I starten tjente jeg ikke kongens mønt, for jeg kunne jo ikke komme igang med at arbejde, og så måtte Conni og jeg låne penge hos min far, fordi han sagde, at det var en dårlig start et nyt sted, hvis man skulle begynde med kredit i butikkerne, husker Erlin.

Ud af en glarmesterslægt

Familien Gjerulff var i 1950’erne en stor glarmesterfamilie i Silkeborg.

Stort set hele familien ernærede sig som glarmestre, og for ikke at komme til at træde hinanden over tæerne, besluttede Erlin og Conni at søge lykken andre steder.

I Thisted havde glarmester Viggo Døy med værksted i Thorsgade 4 averteret sin forretning til salg, og Elin og Conni viste interesse for at købe.

- Men forholdene var ikke gode, og værkstedet lå i en kælder, fortæller han, der sammen med Conni besøgte Thisted, og når de nu var i Thisted, kunne de lige så godt se på tre huse, som en god ven havde fortalt dem var til salg.

Rosenkrantzgade

Blandt disse huse var den tidligere biografdirektør Olga Thomsens - blandt folk kendt som Palæ-Olga.

Huset eller villaen, som det vel nærmest er, havde to garager, og det var der, Elin Gjerulff ville bygge sit værksted.

Nuvel, uanset hvor streng en vinter er, så bliver det forår, og ægteparret Elin og Conni Gjerulff kom så småt i gang med glarmesterforretningen.

Men den første tid i Thisted var hård på flere måder.

Udover de økonomiske problemer var familien Erlin, Conni og toårige Steen næsten helt alene i den vindblæste by i Thy.

- Vi kendte ikke et øje, og vi følte, at der blev kikket noget efter os, fortæller Conni og nævner samtidig, at der på det tidspunkt var tre glarmestre i Thisted.

- De skulle jo også lige se os an, lyder det fra Erlin.

Uventet hjælp

Glarmester Døy havde nu ikke slået hånden af Gjerulff, selvom han ikke købte hans glarmesterforretning.

Erlin fortæller, at Døy henvendte sig uopfordret, fordi han ikke var så dreven til at arbejde med de dengang nye termoruder.

- Og efter cirka halvandet år solgte han sin forretning til mig og med i handlen fulgte vinduespudsning, og det skabte mange gode kontakter til detailleddet, fortæller Erlin.

Møbelindustrien

1960’erne var økonomiske opgangstider. Arbejdsløsheden lå gennem hele tiåret under én procent.

Der var mange penge i omløb, og salget af parcelhuse voksede som aldrig set før i Danmarkshistorien.

Det medførte salg af møbler, og det marked kastede ordrer af sig til Erlin Gjerulff.

Han fortæller, at han kom i kontakt med Poul Østergaard Pedersen, som havde startet møbelproduktion i Nors.

- Efterhånden fik jeg også ordrer fra Ejstrupholm Møbelfabrik og Vinderup Møbelfabrik, og i flere år havde jeg to mand ansat, som udelukkende fremstillede blyruder til glasskabe, men så skiftede moden, og det døde langsomt ud, fortæller Erlin.

Steen kommer med

I 1986 begyndte han og sønnen Steen på et glidende generationsskifte.

I 1994 flyttede værkstedet til Bjørnevej, og det oprindelige værksted på Rosenkrantzgade blev i midten af 1980’erne indrettet til butik med salg af plakater og indramning af billeder.

I begyndelsen af 1970’erne købte Erlin Skinnerup Forsamlingshus til fjernlager, og senere blev værkstedet på grund af pladsmangel på Rosenkrantzgade flyttet til Skinnerup.

I 2003 var generationsskiftet fuldbragt, men Erlin arbejder nu stadig.

Steen betegner faderens arbejde som det ”lettere arbejde”, mens Erlin kalder det for ”det finere arbejde”.

Glas Gjerulff har i dag fem ansatte inklusive Steen Gjerulff.

- Vi har aldrig tidligere været så langt nede, erkender Steen, og placerer årsagen på den økonomiske krise.

Både Erlin og Steen har i deres fritid været engageret i sport. Erlin var i en årrække træner for svømmeklubbens vandpolohold og senere for landsholdet. Ridesporten har ligeledes haft hans store interesse, og han uddannede sig til dressurdommer og var formand i fem-seks år for Thylands Rideklub.

Steen har ligeledes været engageret i ridesporten, og nu sidder han i hovedbestyrelsen for Glarmesterlauget på fjerde år. Og faktisk har glarmesterfamilien Gjerulff fra Silkeborg i mange år haft en ”fast” plads der.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.