Glem alt om regler - tegn som du vil

Den asiatiske tegnestil manga tager ikke hensyn til anatomiske forhold, og det tiltrækker børn og unge. Torsdag eftermiddag lærte 12 børn lidt mere om kunsten at tegne manga.

Asbjørn With
Cecilie Nørnberg (th) og Nanna Simonsen (i midten) lytter opmærksom til Mette Trolle, som på tre timer gav 12 børn de grundlæggende principper i kunsten at tegne manga. Foto Michael Bygballe
EMNER 6. august 2010 22:45

Uden for er vejret stadig sommerligt og frister til udendørs aktivitet. Men torsdag eftermiddag ovenpå Støvring bibliotek sidder 12 børn forventningsfuldt med hver sin pakke blyanter og en stabel papir foran sig, mens øjnene er rette mod Mette Trolle for enden af de to rækker border. Sommerskolen i Rebild og Mariagerfjord kommuner tilbyder i år et grundkursus i kunsten at tegne manga. Mette Trolle forklarer med eksemplets magt på en hvid papirtavle de grundlæggende principper. - Med trekanter, firkanter og cirkler kommer der hurtigt en figur til syne, som i kan bygge videre på, fortæller hun, mens hun med få streger på sit eget papir viser børnene, hvad hun mener. Ingen regler - bare tegn Med få streger kan ansigtet ændres fra et rasende udtryk til glæde eller sorg. - Manga er en asiatisk tegnestil, som ikke tager sig af de anatomiske forhold. Fantasien kan få frit løb, og man kan få sine figurer til at gøre hvad som helst. Det tror jeg fascinere rigtig mange, siger Mette Trolle, da børnene et par minutter senere selv har kastet sig ud i at tegne manga. - Manga spiller på fantasien, og rigtig mange børn synes bare, at manga er sejt, siger Mette Trolle, som selv første gang stiftede bekendtskab med de asiatiske streger var i en tegnefilm på en tysk satelitkanal i midten af 1980'erne. I dag kan man se mangategnefilm eller anime, som mangaens animerede modstykke kaldes, hver søndag morgen på TV2s morgenflade Bavian, hvor Pokemon, Dragonball, Bakugan og Yu-Gi-Oh har været med til at brede manga ud til danske børn. Den stigende interesse kan også mærkes på udlånene på Støvring bibliotek fortæller bibliotekarassistent, Susanne Pedersen. - Vi låner virkelig mange mangategneserier ud efterhånden. Men også rigtig mange gør-det-selv-bøger, hvor børnene kan lære de principperne i en mangategning. Det er børn mellem otte og 14 år, der er mest interesseret. Flest drenge men også rigtig mange piger, fortæller Susanne Pedersen. Rundt omkring på de hvide stykker papir begynder figurerne at dukke frem. Nanna Simonsen er 12 år og går på Bavnebakkeskolen. Hun er rigtig god til at tegne, men hænder og fødder er rigtig svært, synes hun. - Jeg har altid tegnet rigtig meget, men jeg vil gerne blive bedre og lærer nogle tricks, fortæller hun, inden koncentrationen igen er tilbage i blyanten og figuren på papiret.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...