Glem ikke de store alsace¿er

Vinen er i verdensklasse fra familien Trimbach, som har 13 generationers erfaring

Der er stort lagringspotentiale i de sto­re Rieslinger. Her har 1982¿ere fået be­søg af en 2003¿er.
Vin 21. september 2007 06:00

En gang var Alsace noget af det ypperste, vi kunne finde frem i vores spontane reaktion, når der blev talt om vin. Vi var storforbrugere, og vi kunne endda nå til distriktet ved 12 timers fornuftig kørsel uden for meget køstopperi på de tyske motorveje. Nu er det mere almindeligt at tale om de oversøiske vine og de mange rejser til Italien. Kørte man i Alsace på vinruten for 10 år siden, mødte man selvfølgelig en del biler med franske nummerplader, men der var godt nok blandet mange danske op i trafikken. Der er stadig en del danske biler i sommermånederne på den berømte køretur gennem vinmarkerne, men ikke nær så mange. I den sæson, som snart er overstået, har antallet været så meget lavere, at man taler om det i distriktet. Selvfølgelig skal der opleves noget nyt, men ser man udelukkende på vinen, er der ingen grund til at svigte den gamle kærlighed. Ganske vist blev vi i en periode oversvømmet af for meget af halvdårlig kvalitet - jo noget at vinen har været direkte skadelig for distriktets omdømme - men har man holdt sig til de kendte huse, har der ikke været så meget slinger i valsen. Heldigvis svinger kvaliteten fra år til år. Det giver spændende oplevelser med at finde de bedste, men generelt har de gode altid været gode. Når vi er på besøg i Chile og Californien og den slags steder, er det helt almindeligt, at vi imponeres over, at man i løbet af måske en snes år har kunnet opbygge en produktion, som er virkelig god. Da jeg for kort tid siden besøgte huset Trimbach i Ribeauvillé, blev jeg modtaget af Anne Trimbach. Hun er netop begyndt i familievirksomheden efter en marketinguddannelse. Hun er 13. generation i firmaet, der uden afbrydelse har produceret vin siden 1626. Hun kommer til at hjælpe Hubert Trimbach i salgsarbejdet. Det er ham, rigtig mange danskere - specielt nordjyder - kender efter utallige smagninger i Danmark gennem årene. Hun og en kusine er de første døtre, der kommer til at arbejde i firmaet. Det er hendes far, Jean, og hendes bedstefar, Bernard, der har løftet huset op i verdensklasse med det store talent til at producere, rene, stringente vine. Specielt Riesling¿erne har med god grund givet dem verdensry. Men der er også godt greb om områdets andre store druetyper. Jeg smagte en perlerække af vine sammen med Hubert og Anne Trimbach. Det var en dag med fuldt udtræk. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidste har givet seks stjerne til fire vine fra sammen hus ved samme smagning. Ikke alle kan købes længere, men smagningen er lige så meget en påmindelse om, at vi skal huske at købe de store hvide vine fra Alsace, mens de er unge. Så skal de have lov til at ligge nogle år, for de kræver tid til udvikling. Lagringsmulighederne for den slags vin bliver alt for tit glemt.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...