Glemt maler frem i lyset

Egnssamlingen i Saltum viser 46 malerier af maleren Einar Gross, som fra 1930 til 1960 var en anerkendt kunstner i Blokhus, men som i dag er ukendt af de fleste.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lise Gross Pedersen interesserer sig meget for sin morfars billeder, og hun kan fortælle mange historien om kunstneren og hans familie.

De færreste forbinder i dag navnet Einar Gross med Blokhus. Der er ganske vist en Grossvej i badebyen, men kun få er i dag klar over, at kunstmaleren Einar Gross fra sidst i 1920'erne til 1960 var et kendt ansigt i Blokhus og en del af byens kunstmiljø, som også omfattede malerne Axel P. Jensen, Lars Nielsen, Chr. Valentinussen og Anders Hune. Egnssamlingen i Saltum har netop åbnet en udstilling med 46 af hans billeder med motiver fra Hune-Blokhus. - Einar Gross er i dag en lidt glemt kunstner. Men fem til sin død i 1960 var han en velanskreven kunstner, som solgte mange billeder. I dag er hans naturalistiske billeder nok for "umoderne" for den yngre generation og billederne kan købes billigt, fortæller næstformand i egnssamlingen, Carsten Anderse, som selv er kunstinteresseret. - Hans naturalistiske billeder giver et fint indtryk af, hvordan der så ud i Blokhus før i tiden. Derfor har de stor kulturhistorisk interesse, siger Carsten Andersen og tilføjer, at Einar Gross også har malet et utal af billeder fra bl.a. Aalborg. Einar Gross kom til Blokhus i slutningen af 1920'erne, og herefter tilbragte familien sommerhalvåret i byen, mens vinteren blev tilbragt i København. I de første år i Blokhus boede familien på Kancelligården, som Thomas Olesen-Løkken drev. Men senere fik de et sommerhus på vejen, som i dag hedder Grossvej. Et barnebarn, Lise Gross Pedersen, som i dag bor i Jammerbugt Kommune, var med ved åbningen af udstillingen. Hun fortæller, at morfaderen i 1920'erne blev betragtet som en meget lovende kunstner med udstilling på Charlottenborg. Men da der hver dag skulle mad på bordet til familien, blev produktionen sat op. - Der er et eller andet over min morfars billeder, som gør, at jeg altid kan genkende dem. Han kunne noget med lyset og vandet, siger Lise Gross Pedersen. Hun tilføjer, at Einar Gross i lighed med mange andre kunstnere - ikke havde forstand på økonomi. Men hedigvis havde han en hustru, som var rigtig dygtig til at få det hele husstanden til at hænge sammen. Hun var sparsommelig og hun havde en fantastisk evne til at "skaffe", hvad der var brug for. - Min morfar levede lidt boheme-agtigt, fortæller Lise Gross Pedersen. Einar Gross Pedersen døde pludselig af en blodprop 30. oktober 1960 i Aalborg, mens han var på besøg hos kunsthandler R. Sixtus Thomsen. Han blev kun 65 år, og blev begravet i Købenahvn, hvor familien havde vinterresidens. Einar Gross var en særdeles produktiv maler, men antallet af billeder er ukendt. Egnssamlingen vil gerne høre fra folk, som har malerier af Einar Gross. Især billeder, som detaljeret skildrer bygninger m.v. i Blokhus-Hune.