God mad på en grå vinterdag

Det er vinter, det er gråt og det er søndag. Ikke desto mindre er der pænt besat på Landgangen - både i selve restaurationslokalet og i de tilstødende selskabslokaler. Tilsyneladende har den momentane bankerot oven på julens udskejelser ikke ramt alle, og i køkkenregionerne hersker hektisk aktivitet for at imødekomme gæsternes ønsker. En venlig kvindelig tjener gelejder os til det forud reserverede bord ved vinduet, hvorfra vi har glimrende udsigt over en gråmeleret Mariager Fjord. Svaner og andet fjerkræ skutter sig i blæsten, mens vi sidder lunt og godt og venter. Og venter. Ret hurtigt bliver det klart, at travlheden i køkkenet forplanter sig til restauranten: Der går lang tid, før vi får lov til at afgive vores bestilling. Atter lang tid, før drikkevarerne dukker op. Og endnu længere tid, før maden kommer på bordet. Særlige tilbud Landgangen har en månedens menu, hvor to retter koster 188 kr. og tre retter 238 kr. Desuden er der et bredt udvalg af a la carte retter samt særlige torsdags- og søndagstilbud som en god gammeldags engelsk bøf med hele svineriet til 125 kr. Min ledsager går a la carte-vejen med dagens vintersuppe (62 kr.), entrecote (188 kr.) og flamberede pandekager (69 kr.) Jeg vælger fra januar-menuen fransk løgsuppe med gratineret ostebrød, ristet laks og serranoskinke samt ostetallerken (238 kr.) Vinkortet er pænt uden at være prangende med en klar overvægt af franske vine. Enkelte andre europæere og oversøiske vine har dog også fundet nåde for indehaver og køkkenchef Jesper Darums øjne. Vi bestiller flaske Sancerre 2006 fra producenten Guy Saget i Loire (179 kr.) til forretten og til hovedretten en beaujolais Fleurie 2005 Classique fra Joseph Burriers Chateau de Beauregard (198 kr. for fl.) Dagens vintersuppe viser sig at være løgsuppe, så da første ret endelig ankommer, får vi to portioner dampende hed fransk løgsuppe med gratineret ostebrød svømmende rundt i midten. Suppen er, som den bør være: godt krydret med en lidt fedtet smag af smørsauterede løg, mens ostebrødet ikke gør meget væsen af sig. En ost med mere kant og karakter ville have givet den udmærkede suppe det sidste pift. Den strågule Sancerre er behageligt tør og sprød med tilpas syre til at matche suppen. Velvoksne portioner Der er rigeligt tid til at slå mave, før hovedretterne gør deres entré. Bøffen af herefordfilet er en ordentlig kleppert stegt medium som ønsket. Den er mør og velkrydret og kalder et veltilfreds smil frem på den anden side af bordet. Tilbehøret består af små mallorcakartofler med skræl, rosenkål, masser af grønne bønner, sauterede grovskårne rodfrugter samt en skål med rødvinssauce. Grøntsagerne har ikke helt det bid, min ledsager kunne ønske sig, men rødvinssaucen er god og fyldig med masser af smag. Laksen - to pænt store stykker - er pakket ind i serranoskinke og meget dekorativt anrettet med grønne asparges, porrer, gulerødder og en dusk dild. En stor skål med persilledryssede aspargeskartofler følger med, ligesom der er dyppelse i form af rieslingsauce i en skål for sig. Laksen er dejligt saftig, beskyttet som den har været af skinken under tilberedningen, og saucen baseret på nedkogt riesling, løg og citron er virkelig lækker: lidt bearnaiseagtig, vel at mærke på den hjemmerørte, fede måde, og lige efter denne anmelders hjerte. Grøntsagerne derimod mangler bid og smag og er en kønsløs oplevelse. En rødvin, der både skal kunne stå model til laks og en ordentlig bøf, er ikke nødvendigvis nogen nem opgave at opdrive, men beaujolaisen lever næsten op til forventningerne med sin lette og bløde karakter og intense duft af blomster. Imidlertid bliver den serveret en anelse for varm, og det er synd for smagsnuancerne . Finalen Til desserten vælger vi at bestille henholdsvis kaffe og te, og den slags er de (heller) ikke fedtede med på Landgangen. Vi får hver sin fyldte termokande til den yderst fornuftige pris a 28 kr. pr. kande. En stor tallerken med to store og mundvandsfremkaldende pandekager havner foran min ledsager. Intet under, at pandekagerne er berømmede viden om, for de er meget delikate med en fin smag af Grand Marnier. Vaniljeisen er af den gode hjemmelavede slags - det samme gælder den knasende sprøde og pyntelige nøddeflan, som smager dejligt af både nødder, honning og karamel. Ituskårne frugter følger med, men er egentlig unødvendige: De øvrige ingredienser er nok i sig selv. På ostetallerkenen troner fire slags bløde oste i selskab med grønne og sorte oliven samt rød peber. Alle ostene - komælksbrie, gorgonzola, tallegio (italiensk brietype) samt rødkitosten Saint Albray - er behagelige bekendtskaber, modne og velsmagende, men det medfølgende flûtes er tørt og kedeligt. Kommenkiksene er i orden. Den samlede regning lyder på 1002 kr., hvilket må siges at være rimeligt for to gange tre retter mad, vine og kaffe/te, og vi går ud i kulden med en veltilpas fornemmelse i maven. Den kvitterer vi gerne for med tre gafler. Restaurant Landgangen Oxendalen 1 9550 Mariager Tlf. 98 54 11 22 Åbningstider: tirs.-søn. kl. 11-21, man. efter aftale