Gode bøger til julegaver

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den store Vinbog.

Et hovedværk Bog “Den store vinbog”, Hugh Johnson og Jancis Robinson ###### ”Den store Vinbog” er et hovedværk inden for vinlitteraturen. Nu er den kommet i 6. udgave. Den første blev skrevet af Hugh Johnson, i de seneste har Jancis Robinson været medforfatter. I alle årene har den holdt sit høje niveau. Den er skrevet og redigeret, så både begyndere og mere erfarne kan have stor glæde af den. Bl.a. er kortene noget af det bedste, man kan finde i genren. Der er omkring 200 af dem i bogen. Jeg har i perioder haft den med på ferie, så jeg lige kunne slå et marknavn op i Rheingau eller finde retningen mod Romanée Conti på turen gennem Bourgogne. Bogen giver også et godt overblik over både lande og distrikter. I den nyeste udgave er bl.a. Argentina, New Zealand, Østrig, Spanien og Sydafrika blevet omskrevet, og der er udarbejdet nye kort. Denne type bøger har det med at blive forældede. I løbet af nogle år sker der selv i klassiske områder så meget, at man er nødt til at købe ny litteratur. Man bør være med på mindst hver anden af udgivelserne. “Den store vinbog”, Hugh Johnson og Jancis Robinson Lindhardt og Ringhof 400 sider, 499,95 kr. En labyrint Bog “Italiensk Vin” Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen, Arne Ronold, og Ole Udsen. #####¤ Italiensk vin er en labyrint. Ingen kan ærligt hævde, at de ved alt om det emne. Der er så mange lokale druer, så mange mikroklimaer, nuancer i jordbundsforhold, så mange nuancer af alting, at hver eneste landsby har sit eget særpræg. Her er brug for hjælp til at trække nogle overordnede linjer og ud fra dem fortælle om detaljerne. Det bliver gjort rigtig godt i ”Italiensk vin”. Fem forfattere har hjulpet hinanden med at klare opgaven. Blandt dem er Finn Årosin Madsen, der tjener til de mange besøg i Italien og de mange flasker italiensk vin som tandlæge i Brønderslev. 2. udgave af bogen er netop kommet på markedet. En af de store forbedringer er et fornuftigt register. Med den detaljerigdom er det nødvendigt med et velfungerende indeks, så man ikke skal læse mange sider for at gå efter den ønskede oplysning. Billederne ser ud til at være taget af forfatterne, da de alligevel var på stedet. Der er slagskygger efter direkte blitzlys, og producenter kunstigt opstillet med flasker til lejligheden. Det er set bedre. Det samme er tilfældet med kortmaterialet. Men informationerne er så righoldige og vigtige, at design og illustration kun koster en enkelt stjerne i den samlede vurdering. “Italiensk Vin”, Thomas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Madsen, Arne Ronold, og Ole Udsen. Politikens Forlag, 400 sider, 299 kr. Hjælp til tjenerne Bog “Vinbogen”, Tore Scheel ###¤¤¤ Restaurationsbranchen er en sær verden, når det gælder vin. I den ene ende af skalaen kan man møde en himmelråbende uduelighed, og i den anden ende nogle af de mest vidende vinkendere i landet. De sidste skal nok klare sige selv, hvis nogle behjertede sjæle en gang imellem vil trække dem i frakkeskøderne, så de ikke uforvarende stiger til himmels. Dem i bunden har mere brug for assistance. De skal øve sig i at smage, at sætte ord på og at betjene. Det kan de kun, hvis de får en grundviden. Til det formål har Tore Scheel skrevet ”Vinbogen”. Den kommer hurtigt gennem gode vinregler, håndtering af vin, druetyper, distrikter osv. Alle nybegyndere i vindrikningens verden kan have glæde af bogen. Med den som udgangspunkt kan man senere gå mere i detaljer i andre bøger. “Vinbogen”, Tore Scheel Erhvervsskolernes Forlag 351 sider, 199 kr. Svære ord Bog “Vinen fra Bourgogne”, Søren Frank ####¤¤ ”Vinene fra Bourgogne” skal man kun give sig i kast med, hvis ens ordforråd ligger over gennemsnittet, og hvis man betragter sig selv som det, man i fagsproget kalder ”heavyreader” – en person, som er i stand til at pløje sig gennem store mængder tekst. Et enkelt eksempel: ”Der findes visse gerontofile, som elsker stort set alt, hvad der er gammelt, men personligt er jeg ikke ubetinget vild med disse oldsager, idet jeg ofte føler, at både terroir og druekarakter bliver visket ud med alderen, når de sekundære og tertiære aromaer af forfald og skovbund dukker op.” De er ikke dagligdags sprog, men bourgogne er heller ikke dagligdags vin, så bogen er helt klar skrevet til dem, der allerede har besluttet, at den næste flaske vin gerne må komme fra Bourgogne - lige som dem, man drak i går, var det. Bogen er både en fortælling om distrikter, marker, de store klassikere, producenter, gastronomien i Bourgogne og forfatterens personlige vurderinger. Bogen handler om dem, han betragter som de bedste. “Vinen fra Bourgogne”, Søren Frank Lindhardt og Ringhof 272 sider, 399,95 kr. Genial kogebog Bog “En Vinpushers Kogebog II “, Michael Poulsen ###### Kombinationen af mad og vin er et af de problemer, mange kører uden om, fordi de føler sig uden forudsætninger. Den bedste hjælp til at løse det problem, jeg har set, er ”En Vinpushers Kogebog II”. Med udgangspunkt i 70 vine fra det almindelige sortiment for en almindelig pengepung har Michael Poulsen fundet et lidt større antal retter. Der er mange indlysende kombinationer, men der er også noget, som går på tværs af den almindelige opfattelse i kombinationen af mad og vin. Jeg har især lagt mærke til forslaget om at droppe rødvinen til osten. Hvidvin eller sød vin er meget bedre, men det er svært at overbevise nogen om det. Det skal prøves. Bogen er helt enkelt bygget op med gode opskrifter og korte fortællinger om vinene. Det kan ikke gøres ret meget bedre. “En Vinpushers Kogebog II “, Michael Poulsen Ras Grafik, 228 sider, 269 kr.