Gode erfaringer med kølemad til ældre

Madopvarmning stjæler 40 minutter af personalets tid

Ældreforhold 25. september 2002 08:00

HJØRRING: De foreløbige erfaringer med kølemad til ældre i Hjørring Kommune er positive. Eneste ulempe er, at det tager af personalets sparsomme tid, når de skal varme maden. - Vi er meget positivt overrasket. Der er virkelig mange fordele ved kølemaden. Det er langt mere fleksibelt i forhold til arbejdet på plejehjemmet. Vi kan bedre tilrettelægge dagen. Det er også godt for beboerne, at de får lov at mærke duften af mad op til serveringen. Og så er det god mad, de ældre får, siger Anne-Marie Andreasen, som er områdeleder for Tårs-Poulstrup. Med i Hjørring Kommunes forsøg med kølemad er beboerne på Vellingshøjcentret, som er beboere fra Tårs, der midlertidigt bor i Hjørring. En anden gruppe, der får kølemad, er de beboere, der er blevet tilbage i den nye fløj af plejehjemmet i Tårs. Anne Marie Andreasen siger om den nye kølemad, at det har den ulempe, at de ansatte døjer med at få tid til at varme maden og koge kartofler og grøntsager til de ældre. - Vi har beregnet, at det tager 35-40 minutter pr. boenhed ved hvert måltid. Det er meget, når vi ingen ekstra ressourcer har fået i forbindelse med forsøget. Det er jo nu, at vi skal gøre opmærksom på problemet, siger Anne-Marie Andreasen. Kun til plejehjem Ernæringsmæssigt er kølemaden bedre end den varme mad, som leveres til andre ældre. Ved kølemaden får de ældre nemlig friskkogte kartofler og grøntsager. Ellers svarer kølemad vitaminmæssigt til mad, der har været holdt varmt i tre timer. - Når vi har produceret maden her på centralkøkkenet, så skal den i en blæstkøler for at blive kølet ned hurtigt. Vi tilbereder maden den ene dag sammen med den varmholdige mad og leverer det ud til de to plejehjem næste dag klokken 10. Vi har givet besked på, at den mad, der ikke spises, skal kasseres. Vi siger, at maden maksimalt må stå i 72 timer, men i princippet er det spist eller kasseret indenfor 24 timer, siger ledende økonoma i centralkøkkenet, Kirsten Holst. - Foreløbigt har vi ingen planer om at sende kølemad ud til andre end beboere på plejehjem, siger formanden for socialudvalget. Hvis forsøget går godt, kan vi overveje at bruge kølemad til alle plejehjem. Hvad der sker om fem år, kan vi ikke forudse, siger Helmuth Zickert, som måske hentyder til, at det en dag kan blive aktuelt med kølemad til samtlige pensionister, der skal have maden leveret. Forsøget med kølemad til 80 beboere er afledt af nedlæggelsen af køkkenet i Tårs. Centralkøkkenet er opført til produktion af 600 portioner mad, men i dag produceres der mere end 1000 portioner. - Vi kan simpelthen ikke producere mere mad som varmholdigt mad, men de 80 portioner kølemad har ikke gjort vores produktion lettere. Hvis alle plejehjem fik kølemad, så blev det derimod en storproduktion, siger Kirsten Holst. Socialudvalget skal om kort tid tage stilling til, om centralkøkkenet skal omdannet til et aktieselskab. - Vi forhandler i øjeblikket, for vi vil gerne have en ekstern ekspert med, der er god til at opdyrke markeder. Så kan kommunen måske tjene penge på at levere kølemad til andre kommuner, forklarer Helmuth Zickert.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...