Danmark

Gode PCB-råd: Luft ud og udskift de gamle termovinduer

Husejere med forhøjet indhold af giftigt byggemateriale i indeluften skal sørge for at lufte grundigt ud.

Gode PCB-råd: Luft ud og udskift de gamle termovinduer

Husejere, der på grund af gamle termovinduer og indvendig fugemasse risikerer at indånde for meget PCB i hjemmet, skal i første omgang sørge for at få åbnet vinduerne flere gange hver dag, så der bliver luftet godt ud.

Op mod 20.000 én- og tofamiliehuse, som er bygget eller renoveret i 1950-1977, risikerer at overskride Sundhedsstyrelsens grænseværdier for indholdet af PCB i indeluften.

Ifølge teknisk chef Majbrith Langeland fra Grontmij, som sammen med Cowi har stået for PCB-kortlægningen, kan de boligejere selv gøre meget for at nedsætte sundhedsrisikoen her og nu.

- Det første, man kan gøre, er at sænke temperaturen, gøre rent og lave ventilation. Det er meget vigtigt at lufte ud flere gange om dagen. Også om vinteren, siger hun.

Ifølge PCB-Guiden kan man samtidig undgå at berøre de mistænkte materialer og sænke temperaturen i rummet. PCB-holdige fuger kan nemlig afgive mere PCB ved høje temperaturer, lyder det.

PCB er især brugt i maling og fugemasse, og på længere sigt kan det blive nødvendigt at renovere sit hjem.

- Så er det selvfølgelig relevant at finde frem til, hvor det kommer fra. Er det for eksempel termovinduer, indvendige fuger langs med gulvafløb i badeværelset eller fra malede overflader, siger Majbrith Langeland.

- På længere sigt er det en god idé simpelthen at fjerne de kilder og dermed fjerne PCB-forureningen fra hjemmet, siger hun.

Det koster ifølge Majbrith Langeland mellem 1000 og 1500 kroner at få lavet en PCB-analyse af ens bolig og dermed finde ud af, om man er i risikogruppen.

Stoffet blev brugt i fugemasse og maling til at isolere og hæmme brand i bygningsmassen fra 1950 og frem til 1977. Først da blev stoffet forbudt i bygninger, og først i 1986 blev det totalforbudt i elektriske apparater.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.