Godnat til solceller

Straksindgreb skal spare staten for udgifter - men branchen frygter lukning

Frank Poulsen, direktør for Dansk Solcelle, Nørresundby: Med Folketingets indgreb mod solceller brænder vi inde med varer for fem-syv millioner og får ingen ordentlig chance for at omstille virksomheden til eksport. Foto: Martin Damgård

Frank Poulsen, direktør for Dansk Solcelle, Nørresundby: Med Folketingets indgreb mod solceller brænder vi inde med varer for fem-syv millioner og får ingen ordentlig chance for at omstille virksomheden til eksport. Foto: Martin Damgård

NØRRESUNDBY:Folketingets beslutning om - uden varsel - at skære etableringen af solcelleanlæg ned til et minimum koster flere tusinde danske arbejdspladser, forhindrer omstilling til eksport og truer ganske enkelt en hel branche på eksistensen.

Det er den frustrerede vurdering fra to nordjyske firmaer i branchen, forhandleren Dansk Solcelle ApS i Nørresundby og ingeniørfirmaet CO2 Light A/S, Aalborg.

Sidste uges aftale mellem de syv partier bag energiforliget begrænser med øjeblikkelig virkning installationen af solceller med offentligt afregningstilskud til 20 MW om året frem til 2018. Kun private husejere, lejeboliger og fællesanlæg kan nu få støtten.

- Det er reelt det samme som et stop. Vi risikerer at måtte lukke forretningen, siger adm. direktør Lars Christensen, Dansk Solcelle.

- Indgrebet kommer som en tyv om natten. Vi har fanget signalet om, at Folketinget ikke ønsker solceller i Danmark, men vi havde dog forventet en overgangsordning, så vi kunne få et år eller to til at komme ud på eksportmarkedet. Den mulighed saver man også væk med et akut indgreb, siger partner og bestyrelsesformand i CO2 Light, Carsten Tilm.

Hans firma har projekteret større anlæg for Dansk Solcelle og har omkring 20 projekter under forberedelse.

Nu frygter han, at de må opgives.

- Vi ønsker os en rimelig overgangsordning, så vi har mulighed for, at effektuere de igangsætte ordrer og tømme de varelagre, vi i tillid til politikernes klare signaler har investeret i, siger han.

Det er den tredje begrænsning af solcelle-udbygning med tilskud til el-afregningen, som er sket siden november.

I marts blev der lukket for etableringen af store, kommercielle anlæg på jorden, mens der stadig var adgang til at placere store anlæg på hustage.

- Den mulighed er også væk nu. Men vi har tegnet kontrakter på levering af anlæg og har købt varelager for fem-syv millioner kroner. Hvis kunderne aflyser ordren - hvad man ikke kan fortænke dem i - brænder vi inde med varelageret, siger Lars Christensen.

- Uanset om det har været hensigten at ramme branchen så hårdt eller ikke, undergraver det tilliden til politikerne, siger han.

Fra klima-, energi- og bygningsminister lyder forklaringen, at de seneste måneder har vist, at det er svært fra politisk hold at styre udbygningen med solceller. Han beklager, at lovgivningen om solceller har fremstået rodet, men mener, at rammerne nu, med den enighed, der er opnået i forligskredsen, bliver tydelige for alle.

- Solceller er stadig markant dyrere end andre former for vedvarende energi. Derfor ønsker vi ikke at støtte store produktionsanlæg, oplyste han ved offentliggørelsen i sidste uge.

På halvandet år er der installeret omkring 500 MW solceller i Danmark, og de dækker nu én procent af det danske elforbrug. Der er nu omkring 80.000 husstands-anlæg på 6 kW, Den sidste dag, det var muligt, indgik Dansk Solcelle således 130 kontrakter.

Støtten til afregningsprisen finansieres gennem afgifter på den almindelige elregning, de såkaldte PSO-bidrag (public service obligations). Den ny regulering af solcelleudbygningen reducerer ifølge ministeriet denne omkostning fra det forventede ved aftalen i november fra ca. 1 milliard kroner til ca. 430 millioner kroner samlet for perioden 2013-2020.

Fire vilkår

I indgrebet fra tirsdag kræves det, at køberen af et solcelleanlæg senest 10. juni - altså i mandags - havde indgået bindende aftale om køb af solcelleanlægget og at mindst en af fire betingelser er opfyldt: at der er indgivet anmeldelse eller søgt byggetilladelse hos kommunen, eller at elselskabet har modtaget anmeldelse om anlægget, eller anmodning om tilslutning til nettet.

- Men i mange tilfælde kan vi ikke opfylde kravet, bl.a. fordi flere nordjyske kommuner ikke kræver en byggetilladelse, og så kan anlægget ikke bygges, påpeger Lars Christensen.

Eksportplaner truet

De to firmaer er i gang med at omstille til eksport, og salgschef Frank Paulsen, Dansk Solcelle er netop vendt hjem fra Østafrika.

- Men for at slå igennem på eksportmarkedet kræver det et hjemmemarked som reference, ellers bliver det meget svært at overbevise en køber, påpeger Carsten Tilm.

Det er hans vurdering, at der aldrig har været en politisk ambition om at gøre solceller til en del af dansk energiforsyning som det skete med vindmøllerne.

- Man vil gerne subsidiere danske arbejdspladser, og de store industrier har stærkere lobbyister end solcellebranchen, bemærker han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.