”Gøl” er godkendt

Lauget kan nu søge om midler og lån til restaureringen

”Gøl” langs kaj ved den gamle spritfabrik og købmandsgård ved Jomfru Ane Gade i Aalborg.

”Gøl” langs kaj ved den gamle spritfabrik og købmandsgård ved Jomfru Ane Gade i Aalborg.

GJØL:Foreningen Gøl Bådens Træskibslaug, der blev stiftet med formålet at restaurere og bevare den gamle fragt- og passagerbåd ”Gøl”, har nået en milepæl.

- Den 24. juli 2012 blev Gølbåden erklæret bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden. Erklæringen er en slags blåstempling som gerne skulle øge vore chancer for at skaffe midler og opbakning til restaureringen af det gamle skib. Endvidere kan vi opnå rente- og afdragsfrie lån i fonden, fortæller formand Jesper Schlotfeldt Jensen.
”Gøl” gik i rutefart mellem Gjøl og Aalborg fra 1908 til op imod 2. verdenskrig
To nordjyske bådebyggere har gennemgået båden for at vurdere restaureringen.
- Det tilstræbes, at mest muligt af restaureringen udføres lokalt på Gjøl. Opgaven er dog af ret omfattende karakter, forklarer Jesper Schlotfeldt Jensen.
- En mulighed er derfor at lade selve skroget og dækket restaurere på et træskibsværft, hvorefter dækshuse, rig og aptering udføres lokalt på Gjøl. Det er dog for tidligt i processen at lægge den endelige plan, erkender formanden.
Foreningen har nedsat arbejdsgrupper til at udarbejde bl.a. handlingsplaner, restaureringsplaner, fremtidsplaner, historisk dokumentation, research.
- Vi satser på at udarbejde et solidt og gennemtænkt projekt, før vi søger fonde om midler til restaureringen. Foreningen har kun et ”skud” på hver fond, og målet for restaureringen er for vigtigt til at ”sjuske” ansøgninger frem i en fart.
Nogle af træskibslaugets medlemmer er i øjeblikket ved at stemme dørklokker på Gjøl og nærmeste omegn for at oplyse befolkningen om mulighederne i projektet og for at skaffe flere medlemmer.
- Antallet af medlemmer og støttemedlemmer er af stor betydning for at skærpe interessen blandt fonde og sponsorer. Interesserede udenfor lokalområdet er meget velkomne til at melde sig ind i foreningen som aktive medlemmer eller som støttemedlemmer.
Limfjordsmuseet i Løgstør har været behjælpelig med at fremskaffe historisk materiale. Blandt andet fik foreningen et hidtil ukendt billede af Gølbåden hvor den losser kvæg ved den Klingenberske Gård i Aalborg.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.