Gør plæneklipperen klar til en ny sæson

Før du tager plæneklipperen i brug, bør du give den et serviceeftersyn. Så kører den bedre og holder længere.

Før du roder med plæneklipperens maskineri, er det vigtigt at sørge for, at den ikke kan tænde ved et uheld. Foto: Free/Colourbox

Før du roder med plæneklipperens maskineri, er det vigtigt at sørge for, at den ikke kan tænde ved et uheld. Foto: Free/Colourbox

Solen er endelig begyndt at kigge frem fra sit skjul, og dermed er de første lune stunder i haven også lige rundt om hjørnet.

Thorben Bayer er projektleder i Forbrugerrådets afdeling Test og Analyse og han guider her til at få plæneklipperen i topform, før du tager den i brug i den nye sæson.

1) Tjek kniven

Uanset hvilken type plæneklipper du har, er det en god idé at tjekke knivens tilstand, råder Thorben Bayer.

Hvis kniven er blevet sløv, kan man afmontere den, spænde den fast i eksempelvis en høvlebænk og slibe den med en metalfil.

Sørg altid for, at plæneklipperen ikke kan tænde ved en fejl, før du roder med maskineriet.

Er det en benzindreven plæneklipper skal man tage tændrørshætten af. På samme måde skal man tage stikket ud af den eldrevne og batteriet ud på den batteridrevne for at være på den sikre side, forklarer Thorben Bayer.

Er kniven stået helt af, kan man også skifte den ud med en ny.

2) Tjek luftfilteret

- Er det en benzinmotordreven plæneklipper skal man tjekke luftfilteret, som godt kan være beskidt, siger Thorben Bayer.

Er det brunligt og beskidt eller sortplettet, skal det udskiftes.

3) Skift motorolie

Den benzindrevne plæneklipper har godt af at få skiftet motorolie en gang imellem. Begynd med at få bortskaffet den gamle olie.

- Det står oftest i vejledningen, hvordan man gør. Mange plæneklippere har en lille ventil, man kan åbne, hvor olien kan løbe ud. Man opsamler den gamle olie, og så skal den bortskaffes på den rigtige måde, som er ved at aflevere den på genbrugsstationen, forklarer Thorben Bayer.

Herefter lukker man ventilen igen, og så kan man forsigtigt hælde frisk olie på.

- Når delene er smurt godt, kører de bedre rundt, og så bruger den mindre benzin, fortæller Thorben Bayer.

4) Tøm den for gammel benzin

Det er en god idé at bruge benzinen op, når sæsonen slutter, så man kan opbevare plæneklipperen uden benzin i. Så undgår man nemlig, at der kommer kondens i tanken.

Men har man ikke lige fået gjort det, er det smart at tømme plæneklipperen for benzin inden sommersæsonen.

Tøm den gamle benzin ud - eksempelvis i en malerspand - og lad motoren køre, til den sidste rest benzin er brugt op, lyder rådet på Bolius.dk.

Den gamle benzin skal bortskaffes på genbrugsstationen.

5) Rengør skjoldet

Thorben Bayer fortæller, at man med fordel kan gøre knivkassen ren og fjerne skidt og græs fra skjoldet.

Brug en kost eller børste og en haveslange eller en højtryksrenser til at rengøre skjoldet. Fjern også græstotter fra knivkassen, så fugten fra græsset ikke risikerer at give rust på metaldelene.

6) Smør alle kabler og bevægelige dele

- På den benzindrevne plæneklipper skal man have smurt kablerne og alle bevægelige dele på græsslåmaskinen, råder Thorben Bayer.

Delene kan smøres med motorolie, tilføjer han.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.