Udland

Gorbatjov: Thatcher var en lysende personlighed

Angela Merkel hylder Thatchers indsats for at afslutte Europas deling.

Gorbatjov: Thatcher var en lysende personlighed

Den tidligere sovjetleder Mikhail Gorbatjov siger til nyhedsbureauet Interfax, at Margaret Thatcher vil gå over i historien.

- Den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher var en stor politiker og en lysende personlighed, som vil blive i vor erindring og gå over i historien, siger Gorbatjov.

Den tidligere leder for det opløste Sovjetunionen, som har modtaget Nobels fredspris, holdt mange møder med Thatcher ved afslutningen på Den Kolde Krig.

- Thatcher var en politiker, hvis ord havde stor vægt, tilføjer Gorbatjov, som kalder hendes død for "en sørgelig nyhed."

- Vores første møde i 1984 var begyndelsen på en relation, som til tider var vanskelig og ikke altid uden problemer, men som for os begge altid var seriøs og ansvarlig, siger han.

I Polen bliver Thatchers minde hyldet af Lech Walesa, landets tidligere præsident og tidligere leder af den første uafhængige fagbevægelse i østblokken, Solidaritet.

- Hun var en stor personlighed. Hun gjorde virkelig meget for vor verden. Sammen med den afdøde amerikanske præsident Ronald Reagan, pave Johannes Paul II og Solidaritet bidrog hun til det kommunistiske regimes fald i Polen og Centraleuropa, siger en bevæget Walesa til AFP.

- Jeg beder for hende, tilføjer Walesa, som var med til at stifte Solidaritet, der spillede en nøglerolle under østblokkens opløsning i 1980'erne og frem til Berlinmurens fald i 1989.

Polakkerne har længe fremhævet den massive støtte fra Reagan og Thatcher til Solidaritet som særlig betydningsfuld under den folkelige opstand i landet.

Walesa, som var elektriker på et skibsværft i Gdansk, blev et globalt ikon for Solidaritetsbevægelsen - en bevægelse, der omfattede 10 millioner arbejdere, der gik imod det totalitære system i Warszawa og Moskva. Han fik Nobels fredspris i 1983.

USA's tidligere udenrigsminister og nationale sikkerhedsrådgiver gennem 1970'erne Henry Kissinger kalder i et interview med tv-stationen CNN Margaret Thatcher "en stor premierminister og en fantastisk kvinde".

- Hun havde meget stærke holdninger. Og for os, der kendte hende gennem årtier, var hun også en meget varm person, hvilket ikke er offentlighedens billede af hende.

- Mod slutningen af Den Kolde Krig var hun måske den første allierede leder - eller i hvert fald blandt de første - der så muligheden for at afslutte Den Kolde Krig ved at anerkende den fleksibilitet, Gorbatjov var klar til at vise i sovjetisk politik.

- Hun etablerede et varmt forhold til Gorbatjov, før han blev Sovjetunionens førende mand. Hun anerkendte ham som en ny type sovjetisk leder, siger Kissinger.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der selv er vokset op bag jerntæppet i det tidligere Østtyskland, hæfter sig også ved Thatchers rolle i afslutningen af Den Kolde Krig.

- Som mangeårig premierminister har hun præget det moderne Storbritannien som få før eller siden. Hun var en enestående lederfigur i sin tids verdenspolitik.

- Individets frihed stod centralt i hendes overbevisning. Margaret Thatcher så tidligt de østeuropæiske frihedsbevægelsers kraft og gav dem sin støtte. Jeg vil ikke glemme hendes andel i afslutningen af Europas deling og Den Kolde Krig, siger Merkel.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.