Udland

Grækenland flytter de første flygtninge i EU-aftale

Seks familier fra Syrien og Irak skal med fly fra Athen til Luxembourg som led i EU-fordeling af asylansøgere.

Grækenland har onsdag for første gang sendt asylansøgere fra sit territorium til et andet EU-land som led i en fælleseuropæisk plan, der skal lette presset på landene ved EU's ydre grænser, hvor der kommer mange tusinde asylansøgere.

Seks familier fra Syrien og Irak er nu ved at blive flyttet fra Grækenland til Luxembourg.

Græsk tv viser billeder af smilende forældre hånd i hånd med deres børn. Familierne stiller også op til billeder med den græske premierminister, Alexis Tsipras, og Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, ved siden af flyet, der skal bringe familierne fra Athen og nordpå.

Over 580.000 flygtninge har i år krydset grænsen til Grækenland via søvejen fra Tyrkiet. Det har skabt store logistiske, økonomiske og humanitære udfordringer for det i forvejen gældspressede EU-land.

De græske politikere er gået med til midlertidigt at huse op til 50.000 flygtninge i år.

I september blev de af EU's medlemsstater, der deltager i den fælles flygtningepolitik, enige om at flytte 160.000 asylansøgere fra de lande, hvor der kommer flest migranter og flygtninge, og fordele dem imellem sig. De 66.400 står Grækenland for.

I underkanten af 90 personer er allerede blevet flyttet fra Italien til Sverige eller Finland under ordningen, der løber over to år og koster 780 millioner euro.

EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, betragter det første skridt i Grækenland som "symbolsk" i forhold til at skyde processen i gang.

- Denne omfordeling er symbolsk, men det er også et vigtigt skridt i processen, som skal sættes i system. Det er på tide, at vi skruer tempoet i vejret, siger Dimitris Avramopoulos.

Danmark, Storbritannien og Irland står uden for den fælles flygtningepolitik, men Irland og Danmark har tilbudt at bidrage.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.