Udland

Grækenland til stor EU-eksamen om 15 milliarder kroner

Regeringen i Athen skal inden mandag fremvise resultater i reformproces, som er betingelse for milliardlån.

Den græske regering sidder mandag igen ved eksamensbordet i Bruxelles, når de 19 eurolandes finansministre skal drøfte, om Grækenland har leveret som lovet i aftalen om det aktuelle låneprogram.

Grækenland skulle efter planen have modtaget to milliarder euro, eller 15 milliarder danske kroner, i oktober, men de penge blev ikke udbetalt, da regeringen er bagud med sine løfter.

Tidsplanen er uhyre stram, da grækerne og de øvrige eurolande inden weekenden - eller i hvert fald inden mandag 9. november - skal blive enige om et kompromis, der kan udløse de tilbageholdte og kommende udbetalinger i programmet.

EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, har tirsdag og onsdag været i Athen, hvor han udtrykker håb og forsigtig optimisme.

Samtidig slår han fast, at grækerne skal levere på de aftalte krav - ellers stopper pengestrømmen til det gældsplagede land.

- Solidaritet og ansvarlighed er begreber, som hører sammen, siger Pierre Moscovici under sit besøg i det græske finansministerium onsdag.

Den største sten i skoen er et græsk ønske om at beskytte de grækere, som er i risiko for at miste deres hjem, da de ikke kan betale lån.

Eurolandene er angiveligt villige til at finde en løsning på problemet, så en særlig udsat gruppe ikke skal gå fra hus og hjem. Men eurolandene vil ikke gå med på de betingelser, som grækerne hidtil har fremsat.

Grækenland modtog i august de første 13 milliarder euro fra låneprogrammet, der blev aftalt i sommer med en samlet størrelse på 86 milliarder euro.

Ifølge planen skulle landet modtage yderligere to milliarder euro i oktober, men den udbetaling blev stoppet, da regeringen ikke havde opfyldt en række betingelser.

Økonomikommissæren har under sit besøg i Athen også holdt møde med den græske premierminister, Alexis Tsipras.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.