Udland

Grækere efter ny gældsaftale: Hvad nytter det

Når man mangler penge til at ernære sin familie, så er politiske beslutninger ligegyldige.

Grækere efter ny gældsaftale: Hvad nytter det

Mens den græske premierminister, Antonis Samaras, tirsdag har budt en ny gældsaftale velkommen efter maratonforhandlinger i Bruxelles, så er mange af hans landsmænd skeptiske og uimponerede, selv om aftalen reducerer Athens gigantiske gæld.

- En meget grå og meget mørk periode for Grækenland er endeligt overstået, lyder det fra premierministeren.

Oppositionspartiet Syriza kalder dog resultatet fra Bruxelles for "et halvbagt kompromis", der ikke løser det kriseramte lands problemer. Og vælgerne giver ikke meget for Samaras' ord om, at det nu er en ny dag for alle grækere.

For mange er trætte af politikernes appeller, løfter og forsikringer, og de reagerer næsten med foragt på aftalen. Som en skomager i Athen siger, er ikke meget ændret:

- Hvis man ikke har penge i lommen og kan ernære sin familie og betale sin regninger, så er det ligegyldigt, hvilke beslutninger der træffes oppe i systemet, siger skomageren, den 60-årige Nikos Kamoudis.

En børsmægler i den græske hovedstad, Takis Zamanis fra Beta Securities, siger dog, at det er positivt, at landet har fået et pusterum, som kan stoppe det politiske kævleri:

- Men der er også bekymring for, hvordan det vil gå, og hvordan betingelserne bliver.

Bankerne synes at være blevet dårligere stillet, siger han.

En meningsmåling, som blev offentliggjort mandag, inden en aftale var på plads, viste, at 84 procent af grækerne regner med, at usikkerheden vil fortsætte.

Den indgåede aftale betyder, at 326 milliarder kroner i fastfrossede lån vil blive frigivet i til den lænsede statskasse i Athen.

Dermed kan lærere, læger og andre offentligt ansatte i Grækenland godt regne med at få udbetalt løn i december, da deres kriseramte nation ikke vil gå bankerot foreløbig.

Det stod klart efter et langt natligt møde i Bruxelles, hvor de 17 eurolande, Den Internationale Valutafond (IMF) samt Den Europæiske Centralbank (ECB) langt om længe blev enige om aftalen, der reducerer Grækenlands gældsbyrde.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.