Udland

Grækere tømmer fortsat banker for euro

Grækerne fortsætter med at trække store summer ud af bankerne op til valget på søndag.

Grækere tømmer fortsat banker for euro

Stillet over for en usikker fremtid fortsætter indbyggerne i Grækenland med at tømme deres bankkonti for euro.

Græske embedsmænd siger, at der dagligt trækkes flere hundrede millioner euro ud af bankerne i landet, der på søndag igen holder parlamentsvalg.

Lokale medier i Grækenland citerer kilder i bankerne for at sige, at der er dagligt trækkes mellem 100 og 500 millioner euro ud af bankerne.

I maj blev konti tømt for mellem fem og seks milliarder euro, og denne tendens er fortsat ind i juni.

Bankfunktionærer siger, at siden begyndelsen på den økonomiske krise i landet ved udgangen af 2009 er der trukket omkring 80 milliarder euro ud af græske banker.

Grækenland holdt også valg den 6. maj, men det nyvalgte parlament kunne ikke finde frem til en regering, og så har præsidenten udskrevet et nyt valg til afholdelse på søndag.

Det helt store spørgsmål er, om Grækenland skal efterleve kravene om store besparelser og reformer. Krav, der er fulgt med de store lånepakker, som Grækenland har fået af EU og IMF, Den Internationale Valutafond, for at holde landet i gang.

Det konservative Nyt demokrati og det socialistiske Pasok siger, at Grækenland må overholde kravene, der er sat som betingelse for lånene.

I modsat fald kan Grækenland risikere at løbe tør for penge og blive hældt ud af eurosamarbejdet.

Det venstreorienterede Syriza, der blev næststørst ved valget i maj, er blandt de partier, der vil se stort på kravene for at få lån.

Den politiske usikkerhed har slået alarm hos kreditorerne, der har advaret om, at overholdes kravene ikke, så falder der heller ingen af de lån, som har holdt Grækenland solvent siden 2010.

I de seneste to år er Grækenland gået fra den ene krise til den anden, mens arbejdsløsheden og befolkningens vrede er steget og steget.

/ritzau/dpa