Udland

Grænsekontrollen styrkes ved Europas port

EU vil styrke samarbejdet med sin tyrkiske nabo for at dæmme op for den ulovlige indvandring.

Grænsekontrollen styrkes ved Europas port

Kampen styrkes nu mod den illegale indvandring, hvor mennesker ulovligt og i stort antal strømmer ind over den tyrkiske landegrænse til EU.

Kredsen af EU-nationer har torsdag givet hinanden hånden på at indgå et tættere samarbejde med nabomagten Tyrkiet, der udgør en port til Mellemøsten og Nordafrika i Europas sydøstlige hjørne.

Aftalen drejer sig blandt andet om øget grænsekontrol og bekæmpelse af menneskesmugling og organiseret kriminalitet. Aftalen handler også om, at personer uden lovligt ophold skal sendes tilbage, hvor de kommer fra.

- Beslutningen i dag er utrolig positiv for samarbejdet mellem EU og Tyrkiet, udtaler den danske justitsminister Morten Bødskov (S).

- Situationen ved den græsk-tyrkiske grænse er et godt eksempel på, at det er helt afgørende at styrke samarbejdet om grænsekontrol og kampen mod ulovlig indvandring og organiseret kriminalitet, tilføjer han.

Europa-Kommissionen har torsdag også fået mandat til at tage skridt i retning af visumfrihed mellem EU-blokken og Tyrkiet, skriver justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er dog her tale om et trinvist og langsigtet mål, lyder det.

Det danske EU-formandskab og kommissæren for indre anliggender, Cecilia Malmström, håber at underskrive aftalen mellem EU og Tyrkiet inden udgangen af juni.

/ritzau/