Udland

Græsk produktion rammer ny bund - ledigheden stiger

Ledigheden i den græske industrisektor stiger igen, og efterspørgslen falder på ottende måned, viser indeks.

En fortsat faldende efterspørgsel gør ondt på de græske virksomheder - og på landets økonomi - viser et indeks over produktionen.

Markit-instituttets PMI-indeks faldt i april for ottende måned i træk. Denne gang fra 48,9 i marts til 46,5 i sidste måned ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Både efterspørgslen i indland og udland er faldet, og arbejdsløsheden stiger igen i industrisektoren.

- Den fortsatte nedtur i den græske produktionssektor satte bundrekord igen i april, siger Markits analytiker Phil Smith, som fortæller, at produktionen er den "laveste i næsten to år".

Den negative udvikling frygtes at sætte gang i diskussionen, om Grækenland ender med at forlade eurosamarbejdet.

De seneste fire måneder har produktionssektoren trods store udfordringer skabt flere arbejdspladser, men den udvikling vendte i april.

I slutningen af april mødtes eurolandenes finansministre for at finde en løsning på landets gæld og det græske håb om en ny lånepakke.

Eurogruppens finansministre rejste hjem med frustrationer efter det møde.

- Der er stadig dybe kløfter, der skal bygges bro over. Vi er alle klar over, at tiden er ved at løbe ud. Der er spildt for meget tid i løbet af de sidste to måneder, og der er brug for afgørende nye fremskridt, sagde eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem.

Det græske venstrefløjsparti Syriza kom til magten i januar efter at have ført valgkamp mod den tidligere regerings sparepolitik, der var aftalt med det gældsplagede lands internationale långivere.

Siden har regeringen forsøgt at forhandle sig til andre betingelser med europartnerne.

Men trods gentagne løfter har regeringen stadig ikke præsenteret en omfattende liste over sine reformplaner, og der har været spekuleret i en mulig græsk statsbankerot og exit fra euroen.

Der er lavet en rammeaftale for en fire måneder lang forlængelse af Grækenlands nuværende låneprogram.

Men sidste lånerate på små 54 milliarder kroner bliver først frigivet, når regeringens konkrete reformplaner er godkendt. Og forhandlingerne om en helt ny hjælpepakke efter 30. juni er slet ikke i gang.

Næste planlagte møde i eurogruppen er mandag 11. maj.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.