Udland

Græsk regeringschef dropper EU-topmøde

Grækenlands regeringschef og nye finansminister må melde fra til EU-topmøde. Samtidig udskyder trojka besøg.

Græsk regeringschef dropper EU-topmøde

Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, gennemgik i weekenden en øjenoperation og deltager derfor ikke i EU's topmøde torsdag og fredag, hvor den nye regering i Athen vil kæmpe for lempelser i de indgåede gældsaftaler.

Den nye finansminister, Vassilis Rapanos, kommer heller ikke til at deltage i topmødet, da han fredag blev hasteindlagt på et hospital efter at være besvimet.

En talsmand for den nye græske regering siger, at det i stedet er udenrigsminister Dimitris Avramopoulos og den afgående finansminister George Zanias, der tager til Bruxelles.

- Samaras øjenoperation var vellykket, men hans læger siger, at han ikke bør rejse. Han har fået besked på at holde sig i ro, siger talsmanden.

De helbredsmæssige problemer hos nøglefigurerne i den nye græske regering har fået den såkaldte trojka af kreditorer til at udskyde en planlagt rejse til Athen mandag.

Eksperterne fra EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) skulle have været i den græske hovedstad for at se på, hvor langt landet er nået med at gennemføre de reformer, der var betingelsen for at få kriselån.

- Trojkaens besøg er udskudt i et par dage, siger en unavngiven EU-kilde.

Medmindre trojkaen siger god for udviklingen i Grækenland, vil den ikke udbetale næste portion af kriselånet på 130 milliarder euro, som har reddet landet fra statsbankerot.

Samaras og hans konservative parti, Nyt Demokrati, vandt en kneben valgsejr sidste søndag, hvor venstrefløjspartiet Syriza kom ind på en andenplads på løfter om at rive de græske gældsaftaler og spareplaner i stykker.

Men også Samaras-regeringen vil have vidtrækkende ændringer i det spareprogram, det gældsplagede land har aftalt med de øvrige lande i eurozonen.

Blandt andet ønsker regeringen at kunne sænke momsen, yde mere hjælp til fattige og arbejdsløse samt stop for yderligere fyringer i den offentlige sektor.

/ritzau/Reuters