Udland

Græsk valgvinder prøver at samle flertal

Arbejdet med at danne en ny græsk regering er gået i gang efter et møde mellem Antonis Samaras og præsidenten.

Græsk valgvinder prøver at samle flertal

Antonis Samaras, formand for det konservative parti Nyt Demokrati, som søndag vandt valget i Grækenland, er mandag gået i gang med at prøve at danne en ny regering.

Hvis det slår fejl for Samaras, vil opgaven blive givet videre til det næststørste parti, det venstreradikale Syriza, som er imod de økonomiske hjælpepakker og restriktioner fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

- Det er bydende nødvendigt at få en aftale på plads, og det bliver vi nødt til at gøre med det samme, siger den 61-årige Samaras ifølge nyhedsbureauet AFP.

Nyt Demokrati og det socialistiske parti Pasok, der begge støtter gældsaftalen med EU og IMF, har tilsammen flertal i parlamentet med 162 ud af de 300 pladser.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Pasok endnu ikke besluttet, om de vil indgå i en regering, eller om de kun vil fungere som støtteparti.

Det anses for sandsynligt, at det mindre venstrefløjsparti Demokratisk Venstre vil blive inddraget i forhandlingerne om et regeringsgrundlag for at sikre en kommende regerings legitimitet.

Mandag formiddag mødtes Samaras med præsident Karolos Papoulias, som bad ham danne en regering.

- Landet kan ikke klare sig uden en regering i så meget som én time, siger præsidenten ifølge AFP.

De tre partier Nyt Demokrati, Pasok og Demokratisk Venstre kunne allerede ved valget den 6. maj mønstre et flertal, men det gik tabt i et taktisk spil.

Det kan partilederne føle sig fristet til igen, fordi der ikke er tradition for at samarbejde i græsk politik, vurderer kommentatoren Nikos Konstandaras.

- Det vil føre til en endeløs konflikt, skriver han i avisen Kathimerini.

Eurolandene holder vejret og håber på, at partierne kan forenes i en regering, som kan slutte den lange periode med politisk usikkerhed i Grækenland, der har påvirket euroens værdi.

/ritzau/