Udland

Græske vælgere: Vi er desperate

På en skole i det sommervarme Athen, hvor der stemmes, udtrykker vælgerne dyb frygt for fremtiden.

Græske vælgere: Vi er desperate

Under træerne skygge ligger forpjuskede løse hunde fredeligt og får sig en lur i varmen, mens de græske partier med bannere og pamfletter gør den sidste anstrengelse for at overtale vælgerne i bydelen Egaloa i Athen.

Termometeret siger 33 grader, mens folk strømmer ind i skolegården for at stemme ved et valg, der kan afgøre, om det dybt forgældede Grækenland fortsat skal være en del af det europæiske samarbejde.

Der er fortvivlelse og vrede over voksende fattigdom og et håb om et mindre korrupt Grækenland, siger vælgere, som Ritzau møder i det blandede middelklasse- og arbejderkvarter.

- Vi er desperate. Vi sidder i det op til halsen, og det forfærdelige er, at vi ikke ser lys for enden af tunnellen, siger Andreas, en 25-årig arbejdsløs computertekniker.

Han har været henne og stemme sammen med sin 56-årige far, der for nylig mistede sit arbejde gennem mange år i et supermarked og blev en del af de 22 procent, der er uden arbejde i Grækenland.

Ungdomsarbejdsløsheden er over 50 procent.

- Hvad fremtid har han, siger Andreas og peger på sin far.

Begge har de stemt på det venstreradikale parti Syriza.

Valget søndag er i endnu højere grad et valg mellem modpolerne i græsk politik - det konservative Nyt Demokrati og det venstreradikale Syriza - end det valg, der blev holdt for seks uger siden.

Her lykkedes det ikke at samle flertal for en regering, der vil bakke om de barske nedskæringer, som EU og Den Internationale Valutafond kræver for en gigantisk hjælpepakke til landet.

60-årige Anastasia har stemt på det socialistiske Pasok hele sit liv. Men nu er det slut. Pasok og Nyt Demokrati har ødelagt landet, og nu skal der andre til. Så hun har stemt på Syriza og partiets unge leder Alexis Tsipras.

- Min værste frygt er, at vi må forlade euroen. Det sidste, vi ønsker, er at få drakmer tilbage.

Marina er 41 år og arbejdsløs translatør. Hun er helt enig i, at den politiske klasse skal skiftes ud. Men hun har stemt på det gamle parti Pasok, fordi hun tror, partiet har indset behovet for fornyelse.

- Syriza vil være et nyt Pasok, siger hun og peger på, at partiet nok vil blive i euroen, men ikke skære ned på de mange overflødige offentligt ansatte, som det kræves af EU og IMF.

Ved indgangen til skolegården diskuterer flere ældre mænd højlydt under de skyggefulde træer. Her sidder skolelæren Anna med sin lille dreng.

- Han skal også have en fremtid, siger hun, mens hun stryger sin søn over håret. Hun har stemt på Nyt Demokrati.

- Folk behøver stabilitet. Det er et vigtigste i folks liv, mener hun.

/ritzau/