Danmark

Græsrødder: Minkfarme sviner mere end svin

Naturfredningsforening vil skærpe miljøkrav til minkfarme. En dyreenhed mink forurener tre gange mere end svin

Græsrødder: Minkfarme sviner mere end svin

Danmarks 1400 minkfarme forurener efterhånden naturen så voldsomt med kvælstof, at der er brug for at gribe ind.

Den luftbårne ammoniak fra pelsdyrenes gylle er ved at kvæle mange følsomme naturområder som små overdrev og heder, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN) med afsæt i en undersøgelse fra Holstebro.

Foreningen peger på, at det går så strygende for det guldrandede erhverv, at minkavlerne nu bør bruge en del af deres indtjening på at beskytte naturen.

Sidste år solgte minkavlere gennem det andelsejede Kopenhagen Fur skind for næsten 11 milliarder kroner, især til Kina. I 2013 ventes omsætningen at runde 13 milliarder.

Thyge Nygaard, landbrugspolitisk medarbejder i DN, peger på, at minkgødning har en stor ammoniakfordampning, da dyrene spiser kød og fisk.

- En dyreenhed mink udleder tre gange så meget ammoniak som en dyreenhed slagtesvin og fem gange mere end en dyreenhed kvæg, siger han.

DN har kortlagt ammoniaknedfald i Holstebro, som huser 14 procent af landets mink. Tallene viser, at sarte naturarealer som enge, overdrev, moser, heder og småsøer får så meget kvælstof, at de risikerer at gro helt til i brændenælder.

DN har en række forslag til miljøforbedringer, herunder daglig udmugning hos mink og flytning af de mest forurenende minkfarme.

Minkavlerne kan ikke genkende DN's kritik, siger Henrik Bækgaard, miljøkoordinator for Kopenhagen Fur.

- Man kan slet ikke sammenligne mængden af kvælstof fra mink med svins. En gennemsnitlig minkfarm har måske 75 dyreenheder, mens en svineproduktion har 350, så det giver ikke biologisk mening at sammenligne belastningen.

Henrik Bækgaard afviser også tanken om at flytte minkfarme.

Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) er enig med Naturfredningsforeningen i, at kvælstofnedfald er et problem.

- Og jeg synes, minkfarmene skal løfte deres del af opgaven. Vi skal have en åben diskussion af, om vi måske skal regulere minkfarmene anderledes end i dag, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden