Grand Prix: Professionelle skræmt af amatører

Rigtig mange af årets Eurovision-deltagere har en fortid i et talentprogram, og det kan være problematisk.

Da Danmark sidste år var værter for det europæiske melodi grand prix, var det den tidligere X Factor-deltager Basim, der repræsenterede de rød-hvide farver, men han er langt fra den eneste Eurovision-stjerne, der har en fortid i et talentshow.

Det bliver nemlig mere og mere populært for de europæiske deltagerlande at sende en sanger, der har været på skærmen i et talentprogram.

I dette års Eurovision Song Contest, der finder sted i Wien i Østrig, har hele 12 ud af de 27 finalister været med i talentshows som "Idol", "X Factor" og "The Voice".

- Det er en udvikling, der har taget til i styrke. I Danmark har melodi grand prix indtil videre ikke været overfyldt med talentvindere, der har måske været en enkelt eller to om året, men det er bare lettere at få dem til at være med i melodi grand prix end de store stjerner, siger DR's melodi grand prix-kommentator og ekspert, Ole Tøpholm og tilføjer:

- Vi forestiller os jo heller ikke, at kunstnere som Medina eller Christopher ville stille op i den danske konkurrence.

At det er en stigende tendens, kan dog være problematisk.

- Det er både godt og skidt. De synger jo fint, men det betyder, at det bliver en amatørkonkurrence, fordi der er færre og færre professionelle musikere, der vil være med, siger Ole Tøpholm og forklarer:

- Det kan skræmme de etablerede kunstnere fra at være med, fordi de ikke vil tabe til amatører, og det er en negativ spiral, siger han.

Mens vi i Danmark har et nationalt melodi grand prix og en afstemning, bliver det i andre europæiske lande besluttet, hvem der skal deltage, uden at befolkningen har medbestemmelse.

- I realiteten kunne DR jo også beslutte at sende vinderen af årets X Factor til Eurovision, det er jo det, der sker i mange andre lande. Men det vil jeg altså ikke anbefale. Jeg synes, at X Factor skal være for amatører, mens melodi grand prix er for de professionelle, siger Ole Tøpholm.

Det er heller ikke en udvikling DR's underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme ser for sig.

- I X Factor drejer det sig om at finde et nyt stort talent, hvor det i melodi grand prix handler om at finde den bedste sang. Derfor finder vi sangen først, det er den, der bliver valgt, og bagefter finder man så den sanger, der kan synge den bedst, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Finalen i Eurovision bliver sendt lørdag aften klokken 21.00 på DR1.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.