Gratis med bussen

Skolebusser er nu for alle

Skolebussen kører alligevel, og nu må alle gerne benytte den.

 Arkivfoto: Kurt Bering

Skolebussen kører alligevel, og nu må alle gerne benytte den. Arkivfoto: Kurt Bering

FREDERIKSHAVN:Skolebusserne i Frederikshavn Kommune er ikke længere kun for skoleelever. Nu kan alle køre med. Det er tilmed gratis at køre med busser, som hidtil har været forbeholdt kørselsberettigede skoleelever.

Til gengæld er køreplanen indrettet helt og aldeles på skolebørnenes præmisser. Der er hverken stop ved lægehuset eller Brugsen.

- Det er en lovændring fra sidste år, som gør det muligt for kommunerne at benytte de ”lukkede” skoleruter til kollektiv trafik, fortæller Anette Ravnholt, centerchef for Bibliotek og Borgerservice, som skolekørslen sorterer under.

Hun fortæller, at den nye ordning typisk benyttes af større skolebørn, som ikke er kørselsberettigede efter afstandskriterierne, men også af børn, der tager med en legekammerat hjem.

God plads i bussen

Indtil nu er gratisordningen ikke blevet løbet over ende.

- Der er som regel god plads i skolebusserne, så jeg tror ikke vi får pladsproblemer, siger Anette Ravnholt.

- Men skulle det ske, så forholder vi os til det til den tid.

Selv om tilbuddet er åbent for alle, har kommunen ikke gjort noget for at udbrede kendskabet til det uden for skolerne.

Der bliver heller ikke lavet trykte køreplaner for skoleruterne. Men retningslinjer for kørslen, oversigt over ruter og køreplaner kan findes på kommunens hjemmeside under: http://frederikshavn.dk/Sider/Skolekørsel.aspx.

Rutenettet udvides efter sommerferien.

En ny trafikplan

Lukningen af skolerne i Jerup og Elling og nedlæggelse af overbygninger i Voerså og Gærum nødvendiggør nye skoleruter til bl. a. Sæby og Frederikshavn.

Og der kommer flere ændringer.

Frederikshavn Kommune og Nordjyllands Trafikselskab (NT) er i gang med at udarbejde en kommunal trafikplan, som i højere grad samtænker kørslen på skoleruter med NT’s almindelige kørsel.

Det vil gøre det nemmere for bl. a. gymnasieelever fra oplandet at komme til Frederikshavn.

Anette Ravnholt nævner som eksempel, at en ny skolebusrute fra Voerså-området til Sæby kan forlænges til Frederikshavn og køre som almindelig NT bus med betalt kørsel på den sidste del af strækningen. Ungdomsuddannelserne i Frederikshavn er inddraget i planlægningen, så de kan tilpasse ringetider efter bussernes ankomst.

- Tilgængelig og fleksibel kollektiv transport til og fra skole spiller ind unges valg af uddannelse, og derfor er transport også et element i kommunens uddannelsespolitik, siger borgmester Birgit Hansen (S).

Det skal understreges at ordningen udelukkende gælder de lukkede skoleruter. Det betyder dermed, at der fortsat opkræves betalingen på de såkaldte ’åbne’ ruter efter NT’s takst, medmindre man er kørselsberettiget.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.