Grav skal på museum

En jernaldergrav fra Mellemholm ved Nibe er blevet løftet op og kørt til til Nordjyllands Historiske Museums karantænemagasin i Vestbjerg. Museet vil vise museumsgæsterne, hvordan arkæologer udgraver en grav

Marianne Roed Abrahamsen
Nordjyllands Historiske Museum, har løftet en jordfæstegrav op ved Nørholm Bakkeø. Foto: Torben Hansen
Aalborg 1. september 2015 16:05 - Opdateret 2. september 2015 17:13

AALBORG: Nordjyllands Historiske Museum har tirsdag fået løftet en grav op ved Mellemholm. Med hjælp fra en rendegraver blev jordfæstegraven løftet over på en lastbil i en trækasse. Herfra blev den fragtet videre til Nordjyllands Historiske Museums karantænemagasin i Vestbjerg. Museet vil vise de besøgende, hvordan arkæologernes arbejde ser ud på nært hold. Det kan gæsterne få mulighed for, når den endelige udgravning finder sted på Lindholm Høje Museet i vinterferien næste år.

Området ved Nørholm-bakkeø mellem Aalborg og Nibe er kendt blandt arkæologer og detektorfolk for sine mange fund. Hvad de mange fund repræsenterer, er dog stadig lidt af en gåde. Om det er spor efter oldtidslandsbyer eller itupløjede gravpladser, vides ikke. Én ting er dog sikkert - der er meget at komme efter. Arkæologerne har igennem en årrække undersøgt omkring 16 jordfæstegrave fra romersk jernalder, der dateres til 200-400 e. Kr. I den netop hjemtagne grav ligger sandsynligvis en kvinde.

- Det er formentlig en kvinde, da der er udslag på metaldetektoren omkring brystet på skelettet. Det plejer at betyde, at skelettet bærer et dragtspænde og derfor er en kvinde, siger Andreas Reinau.

Museet har tidligere haft succes med at hjemtage grave og vise over for publikum, hvordan man udgraver dem. Mange af gravene ved Mellemholm er stadig velbevarede med skeletter og gravgaver bl.a. smykker, lerkar og jernredskaber. Graven ligger nu på museets karantænemagasin i Vestbjerg.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...