Graver i offermosen

Arkæologer lover ugentlige rundvisninger i offermose

Finn Jørgensen fandt for tre år siden to menneskekranier, da han drænede en mose på sin ejendom.	           Arkivfoto: Kurt Bering <i>Kurt Bering</i>

Finn Jørgensen fandt for tre år siden to menneskekranier, da han drænede en mose på sin ejendom. Arkivfoto: Kurt Bering Kurt Bering

JERSLEV:Arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum (VHM) svinger igen graveskeen i Svennum Offermose ved Jerslev.

Her fandt gårdejer Finn Jørgensen, der ejer jorden, helt tilfældigt for tre år siden et par menneskekranier, da han ville udbedre dræningen af marken.

Arkæologerne jublede over fundet, der viste sig at være en offermose fra jernalderen, og de første udgravninger fandt sted i 2013. I alt blev der fundet seks menneskekranier fra tiden omkring Kristi fødsel foruden hesteknogler og andre ofringer foretaget i en gammel tørvemose.

International klasse

- Fundene af kranierne er i international klasse, da de er med til at afdække en kultpraksis af kranier, der er ofret separat fra resten af skeletterne, fastslår museumsinspektør Sidsel Wåhlin, der leder udgravningerne.

Kulturstyrelsen har i år bevilget knap 1 mio. kr. til udgravningerne, der blev genoptaget for et par uger siden. Arkæologernes forventninger er store.

- De foreløbige fund tæller blandt andet hesteknogler og endnu ikke identificerede stumper af bly. Begge dele fundet i jernalderkontekst og ofringssammenhænge, oplyser Sidsel Wåhlin.

Formålet med den igangværende udgravning er dels at undersøge tørvemosen og dels at lære mere om ofringerne.

- Forventningerne til, at arkæologerne kommer mosens gåder nærmere, er store. Arbejdet har indtil videre resulteret i ny viden, der sandsynliggør, at moseområdet allerede i jernalderen er blevet drænet, fortæller Sidsel Wåhlin.

Jernalderfolk drænede også

Historisk set har tørv gennem årtusinder været anvendt til brændsel, og da den nuværende ejer, Finn Jørgensen, gravede grøfter til afvanding af mosen, gjorde han såmænd nøjagtig det samme som jernaldermenneskene gjorde for 2000 år siden.

Udgravningen følges af en følgegruppe af forskere og rådgivere med speciale i jernalderen, men andre interesserede får også mulighed for at besøge udgravningen og høre mere om mosens mysterier.

Udgravningen af Svennum Offermose fortsætter de næste otte uger, og der vil være ugentlige rundvisninger for offentligheden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.