Danmark

Gravide kan godt tåle et enkelt glas

Alkohol i mindre mængder skader ikke gravides fostre, viser ny forskning. Sundhedsstyrelsen er dog skeptisk.

Gravide kan godt tåle et enkelt glas

Gravides frygt for at skade barnet er så stor, at de end ikke til deres eget bryllup tør tage et enkelt glas champagne. Men det kan de faktisk godt.

Og har bruden taget hårdt for sig af de våde varer på et tidspunkt, hvor hun endnu ikke kendte sine lykkelige omstændigheder, er der heller ingen grund til uro.

Det er essensen af ny forskning fra Aarhus Universitet, som ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har undersøgt godt 1600 fem-årige børn født af mødre med et alkoholforbrug på en til seks genstande om ugen.

- Det er vigtigt at få nuanceret budskabet til de gravide, så kvinder, der nyder et enkelt glas eller har været beruset tidligt i graviditeten, ikke belastes unødigt af bekymringer for barnet, siger overlæge Ulrik Schiøler Kesmodel fra Aarhus Universitetshospital.

I undersøgelsen er børn af mødre, som har nydt en genstand eller to, sammenlignet med børn, hvis mødre slet ikke har drukket i graviditeten.

- Børnene er nøjagtigt lige sunde, siger Ulrik Schiøler Kesmodel til avisen.

Selv om Sundhedsstyrelsen kalder undersøgelsen for "stor og velfunderet", ønsker man ikke at ændre sine anbefalinger om nul alkohol til vordende mødre.

- Det er kun en enkelt dimension. De fysiske konsekvenser for børnene og risikoen for fosterdød er andre dimensioner, som indgår i helhedsbilledet, når vi løbende vurderer anbefalingerne.

- Vores udgangspunkt er fortsat, at alkohol er gift for fostret, siger specialkonsulent Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsen til Jyllands-Posten.

/ritzau/