Gravides alkoholvaner: Et evigt stridspunkt

Må gravide drikke alkohol eller ej? Det har været diskuteret længe, og meningerne er mange.

Gravides alkoholvaner: Et evigt stridspunkt

En af landets førende alkoholforskere, Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse, forstår godt, hvis de gravide er forvirrede, når det kommer til alkoholvaner: Kan man tillade sig at drikke, eller skal man lade være?

Sundhedsstyrelsen fastholder anbefalingen af ingen alkohol til gravide, men en ny undersøgelse viser, at børn af kvinder, der har nydt en genstand eller to om ugen under graviditeten, er lige så sunde som børn, hvis mødre ikke har drukket i graviditeten.

- På områder, hvor man er usikker og fakta viser noget forskelligt, opererer man med et forsigtighedsprincip, og derfor siger man: "Lad os da helt undgå det", siger Morten Grønbæk.

Han mener ikke, at man skal rette ind efter samtlige nye undersøgelser, som bidrager med ny viden.

Så kan eksempelvis Sundhedsstyrelsen blive tvunget til at ændre sine alkoholanbefalinger hvert halve år, og det vil forvirre endnu mere.

Men jo flere undersøgelser, der kommer, jo tættere kommer man på sandheden. Men indtil da:

- Udgangspunktet må være, at man ikke drikker alkohol, når man er gravid. Men der er ingen grund til at holde pegefingeren for højt oppe, siger han.

Ifølge overlæge Ulrik Schiøler Kesmodel, som har forestået undersøgelsen på Aarhus Universitetshospital, er det en svær proces at rådgive om alkoholvaner. Også på baggrund af de nye forskningsresultater.

Han tolker undersøgelsens resultater på den måde, at gravide, som har været berusede i begyndelsen graviditeten, og gravide, som drikker et par genstande om ugen, ikke behøver frygte for deres kommende barns helbred.

Men han erkender også, at resultatet kan tolkes som en blåstempling af at drikke tre-fire-fem genstande om ugen uden, at barnet kommer til at tage skade.

- Jeg forsøger ligesom læger og jordemødre at være loyale over for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men samtidig give svar på det, de gravide kommer og spørger mig om.

- Det faktuelt rigtige svar at give til en gravid, som kommer og spørger om alkohol, må ifølge vores undersøgelse være, at det ikke ser ud til, at alkohol i begrænsede mængder betyder noget for barnet, siger Ulrik Schiøler Kesmodel.

/ritzau/