Danmark

Greenpeace-aktivist er langt om længe hjemme i Danmark

Jeg har følt mig alene til tider, men er kommet helskindet igennem takket være støtten.

Greenpeace-aktivist er langt om længe hjemme i Danmark

Den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen landede ved 19-tiden i Københavns Lufthavn.

Den 26-årige dansker har således endelig dansk jord under fødderne efter at have været tilbageholdt i mere end tre måneder i Rusland.

Anne Mie Roer Jensen fløj fra Skt. Petersborg fredag eftermiddag.

En amnesti fra russisk side er de seneste dage blevet ført ud i livet, alle tiltaler er frafaldet, og senest er også det nødvendige udrejsevisum sikret.

På vej ud af Rusland sagde en lettet Anne Mie Roer Jensen:

- Det er rigtigt skønt at være på vej hjem igen efter 100 dages absurd teater. Jeg glæder mig til at få min frihed, og jeg glæder mig til at gense min familie, venner og skolekammerater på Marstal Navigationsskole.

- Men jeg er dybest set mere lettet end glad, for det er en mærkværdig følelse, at det her slutter med, at vi får amnesti og på den måde bliver benådet for noget, vi ikke har gjort, siger hun i en pressemeddelelse fra miljøorganisationen.

- Jeg er blevet truet med våben, sat i fængsel i to måneder og tilbageholdt i Rusland i yderligere en måned, anklaget for en forbrydelse, jeg på ingen måde har begået, siger hun og takker for den støtte, hun har fået.

De i alt 30 aktivister, besætningsmedlemmer og freelance-fotografer blev taget til fange af bevæbnede russiske specialstyrker den 18. september under en aktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnaya i Arktis.

Deres skib blev trukket til Murmansk, hvor de 30 blev fængslet og tiltalt for først pirateri siden for hooliganisme.

Efter 63 dages tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen 21. november løsladt mod kaution, men uden mulighed for at forlade Skt. Petersborg.

Det russiske parlament tildelte 18. december samtlige 30 amnesti og efter en del papirarbejde, forlader de 26 udenlandske statsborgere omfattet af amnestien fredag og over weekenden Rusland.

Under forløbet klagede Holland, hvor skibet er indregistreret, til Den Internationale Havretsdomstol over Rusland.

Hollænderne krævede, at russerne frigav skibet og løslod aktivisterne, hvilket 21 ud af 29 dommere ved havretsdomstolen gav landet medhold i.

Anne Mie Roer Jensen ønsker umiddelbart ikke at give uddybende interview, oplyser Greenpeaces arktisansvarlig, Jon Burgwald.

Hun er glad for interessen og støtten, men foretrækker at holde sig i baggrunden, som hun siger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.