Greenpeace frygter billigere CO2-kvoter

Det vil være svært at få virksomheder til at udlede mindre CO2 med ny energiaftale, mener Greenpeace.

Greenpeace frygter billigere CO2-kvoter

EU's nye energiaftale vil skabe så billige CO2-kvoter, at kraftværker og fabrikker kun vil have et ringe incitament til at nedbringe deres udledning af kuldioxid.

Sådan lyder det fra miljøorganisationen Greenpeace, der ærgrer sig over, at aftalen ikke indeholder en ændring af kvotesystemet.

- Når man får energibesparelserne i gang, så vil der være endnu flere kvoter i overskud, og prisen vil derfor bevæge sig endnu længere mod nul, siger energimedarbejder Tarjai Haaland.

Målet med kvoterne er at tilskynde virksomhederne til at udlede mindre CO2, fordi de bliver tvunget til at købe kvoter for deres udledning. Men prisen er blevet så lav, fordi der er for mange i omløb, at det ikke virker efter hensigten.

- Derfor bør man sætte nogle af dem til side eller hæve EU's målsætning for reduktion af CO2 i 2020, så de får brug for flere. På den måde vil priserne komme op igen og kvotesystemet igen fungere, siger Tarjei Haaland.

Det oprindelige mål med energiaftalen var at få 20 procents energireduktion og samtidig at gøre målene bindende. Det lykkedes dog ikke at gøre dem bindende, ligesom tallet endte på 17 procent.

Greenpeace erkender, at det har været svære forhandlinger, fordi flere lande som Tyskland, Sverige og Finland ifølge Tarjei Haaland har været meget fodslæbende i processen.

- Det må siges at være det bedste kompromis, man kunne nå på nuværende tidspunkt, og det mener vi, at der er al mulig grund til at være glade for. Klimaminister Martin Lidegaard har gjort et flot stykke arbejde, siger han.

Tarjei Haaland håber, at direktivet vil binde EU-landene så meget, at EU-kommissionen kan holde landene i ørerne og sikre, at planerne bliver implementeret, selvom målene ikke er bindende.

/ritzau/