Udland

Greenpeace: Slappe ambitioner på klimamøde i Paris

Forberedende aftale, som man er blevet enige om på klimamøde i Paris, er ikke stærk, mener Greenpeace.

Greenpeace holder ikke ligefrem hænderne over hovedet i jubel, efter at en klimakonference i Paris tirsdag er endt med konsensus om, at den samlede indsats til reduktion af CO2-udslippet skal evalueres hvert femte år.

Frankrigs chefforhandler betegner ellers aftalen som et "gennembrud" i forhandlingerne.

Klimamødet, som begyndte i weekenden, skal bane vej for en aftale på klimatopmødet, COP21, i Paris i december. Aftalen om løbende evalueringer holder altså kun, hvis de bliver enige om en global aftale senere på året.

Men i stedet for en femårige evaluering af indsatsen havde Greenpeace i Danmark håbet, at man ville vedtage, at man hvert femte år skal lægge et nyt og mere ambitiøst tal for CO2-reduktion på bordet.

- Det er ikke særligt stærkt, må vi være ærlige at sige. Måske er det et gennembrud i forhold til forhandlingsdynamikken, men i forhold til ambitionerne er det ikke særligt imponerende, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace Danmark.

- Det er også fint nok at få en evaluering af, hvordan det går, men dét i sig selv betyder ikke nødvendigvis, at ambitionsmålet bliver hævet, siger Jens Mattias Clausen til Ritzau.

Han påpeger, at det kun er 46 lande, der har deltaget i mødet i Paris de seneste dage. Dermed betyder det ikke, at der er generel enighed om den femårige evaluering.

Ifølge Jens Mattias Clausen er det Danmark og flere udsatte ø-stater, der er gået foran i spørgsmålet om at komme med nye ambitioner hvert femte år.

- De forpligtelser, der ligger på bordet nu, er slet ikke nok til at holde os under to grader. Vi har brug for en mekanisme, der sørger for, at vi rimelig ofte øger ambitionsniveauet, siger han.

Den klimapolitiske rådgiver henviser her til FN's mål om, at verdens gennemsnitstemperatur ikke må overstige to grader celsius i forhold til førindustriel tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst