Danmark

Greenpeace: Vi vil gennemføre flere aktioner

Sådan siger organisationen, samtidig med at dansk aktivist efter tre måneder er på vej hjem fra Rusland.

Greenpeace: Vi vil gennemføre flere aktioner

30 aktivister har været tilbageholdt i Rusland, efter at de den 18. september forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieboringsplatform i Arktis.

Men det afskrækker ikke Greenpeace fra at gennemføre lignende aktioner i fremtiden, fortæller arktisansvarlig Jon Burgwald.

- Selvfølgelig har den måde, den russiske regering har reageret på, været fuldstændig absurd. Men det gør ikke problemet mindre, det gør ikke betydningen af det, vi gør, mindre. Så vi har ikke noget valg, siger han.

Fredag kan den danske Greenpeace-aktivist Anne Mie Roer Jensen flyve fra Skt. Petersborg, efter at hun i mere end tre måneder har hun været tilbageholdt i Rusland. Hun siger selv, at hun vil fortsætte sit arbejde for Greenpeace.

Greenpeace får nu de millioner, som organisationen har betalt i kaution for aktivisterne, tilbage igen. Deres skib, Arctic Sunrise, er dog stadig på russiske hænder. Det arbejder organisationen på at få tilbage.

Selvom aktionen fik store omkostninger, mener Jon Burgwald, at den har gavnet Greenpeaces sag.

- Hele vejen igennem har vi selvfølgelig prioriteret at få vores 30 folk hjem. Men jeg tror, at det, der er sket, har skabt opmærksomhed om problemstillingen, siger han.

- Man kan se på de statsledere og de 13 nobelpristagere, der har støttet os, de mange millioner mennesker, der har skrevet til russiske ambassader rundt omkring i verden. Der har været støtte til vores folk, det er der ingen tvivl om, fortsætter han.

Jon Burgwald kan dog ikke svare på, om Greenpeace ville have gennemført aktionen, hvis organisationen havde vidst, hvad den ville komme til at betyde.

- Der var ikke nogen, der kunne forudse, at den russiske regering ville reagere på den måde. Når der ikke var nogen, der kunne forudse, hvad der ville ske, giver det ikke nogen mening at tage stilling til, om vi i så fald ville have gjort det, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.