Grøn omstilling for landbrug og natur

Natur- og Landbrugskomissionen vil give landbruget friere rammer og samtidig skabe mere plads til naturen

g

g

KØBENHAVN:Der er for lidt natur i landbrugslandet Danmark, og landbruget har det for svært. Der er brug for en ny start, konstaterer Natur- og Landbrugskommissionen.

Gennem et halvt år har kommissionen afdækket de udfordringer og muligheder, som landbrug, natur og miljø, står overfor og beskrevet det i en statusrapport på over 500 sider.
Samtidig giver kommissionen sit bud på fremtidens udviklingsvej:
”Vi står ved en skillevej. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil det medføre gradvis større afstand mellem natur, og miljøtilstanden og den ønskede udvikling. Der er risiko for en stadigt dybere konflikt mellem landbruget og resten af samfundet,” hedder det.
Der kan og skal skabes en mere bæredygtig fremtid, erklærer kommissionen og anbefaler en grøn omstilling med en ”mere intelligent natur- og miljøregulering i centrum for udviklingen i landbrugserhvervet”.

Bedre rammebetingelser

- Hvis dansk landbrug skal udvikle sig, er der brug for bedre rammebetingelser. Produktion, vækst og beskæftigelse kan kun øges, hvis vi laver om på den regulering af landbruget, vi kender i dag. Produktionsbegrænsninger skal afløses af friere rammer for at indrette sin produktion, som man vil, så længe man overholder natur-, miljø- og klimamål, der kan sikre en bæredygtig udvikling, konkluderer kommissionens formand, Jørn Jespersen.

Kommissionen konstaterer, at vandmiljøet i fjorde og langs kyster ikke fået det væsentligt bedre trods milliardinvesteringer i vandmiljøplaner gennem 25 år, og at Danmark heller ikke lever op til internationale aftaler om at bremse tilbagegangen i biologisk mangfoldighed.
Samtidig skal landbruget yde sit klimapolitiske bidrag gennem lavere udledning af drivhusgasser.
Det er krav, som skal imødekommes af et landbrug, der også på en række andre områder er under pres. Dansk landbrug er blandt de mest forgældede i EU.
Det er sådanne dilemmaer kommissionen skal komme med konkrete anbefalinger til at løse. Udspillet ventes til foråret.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.