Danmark

Grønland beskyldes for rovdrift i Arktis

International undersøgelse viser, at grønlænderne driver rovdrift på dyrelivet, og at overfangst finder sted.

Grønlandske fangere lever i pagt med naturen og skyder kun så mange pattedyr og fugle, at bestandene har det godt. Sådan lyder en almindelig antagelse.

Men det passer ikke, siger lederen af en international undersøgelse af det arktiske dyre- og planteliv, den danske forsker Hans Meltofte fra Aarhus Universitet, til Politiken.

Han har de seneste syv år stået i spidsen for et hold på 252 forskere, der netop har udgivet en stor rapport om emnet i bogform.

Mens overfangst af især fugle og pattedyr er ved at være under kontrol i lande som Rusland, Canada og USA, er Grønland regionens sorte får, skriver avisen.

Her er bestandene af dyr som hvalrosser, lomvier og spættede sæler styrtdykket igennem årtier, og de grønlandske politikere vægrer sig ved at gøre noget ved problemet.

- Det var en overraskelse for mig, da vi så det samlede billede i Arktis, at Grønland skiller sig ud på denne måde, siger Hans Meltofte til Politiken.

Han opregner en række grunde. Dels at grønlænderne både er blevet flere og rigere - i dag kan man tage ud efter arbejde med speedbåd, hvor man tidligere skulle bruge flere dage på at komme til fangstpladser.

Ifølge forskeren er den største forskel mellem Grønland og de andre arktiske lande, at beslutningerne om fredning tages i Nuuk meget tæt på de samme folk, som skal leve af fangsten.

Det ville svare til at lade byrådet i Hirtshals fastlægge fiskekvoterne, siger Hans Meltofte.

- Myten om det oprindelige folk, som lever bæredygtigt, er det rene vrøvl.

- Mennesker i Arktis har levet på grænsen af det menneskeligt mulige, og for at gøre det må man tage, hvad man kan. Så det er svært at overbevise folk om, at de skal frede en bestand, siger han.

Debatten er ikke ny. Journalist Kjeld Hansen udgav for mere end 10 år siden en debatbog om emnet, hvor han skrev, at grønlænderne ikke lever bæredygtigt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst