Grønland må stadig sælge sælskind i EU

Sælskind fra Grønland kan stadig købes i EU, fordi EU-Parlamentet har vedtaget en ny forordning om sælskind.

EU's 28 medlemslande kan stadig købe sælskindsprodukter fra Grønland, fordi EU-Parlamentet tirsdag vedtog en ny sælskinds-forordning.

Det oplyser KNR Grønlands Radio på sin hjemmeside.

Efter over et års pres fra Grønland og Danmark fortsætter inuit-undtagelsen i EU's sælskindsforordning, oplyser den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

- Der er fortsat en inuit-undtagelse i vores import- og eksportforbud af sælprodukter, og det betyder helt konkret, at Grønlands sælskind fortsat vil være fuldt lovligt på det europæiske marked, siger hun til KNR.

Verdenshandelsorganisationen WTO, kræver, at EU strammer import af sælskind. WTO er imod, at grønlændere og canadiere fanger sæler for at sælge sælskindsprodukter, ikke alene for at spise og sælge sælkødet.

Christel Schaldemose roser indsatsen fra Grønland og Danmark om at forklare, hvorfor sælfangsten er vigtig og bæredygtig.

- Takket være den indsats er det faktisk lykkes at overbevise det store flertal af Europa-Parlamentet om, at lige præcis inuit-undtagelsen skulle vi ikke røre ved, siger Christel Schaldemose.

Europa-Parlamentet tvinger samtidig EU-Kommissionen til at lave en oplysningskampagne om, at grønlandske sælskindsprodukter er lovlige og bæredygtige.

- Der er nemlig mange, der tror, at sælskindsprodukter generelt er forbudt, og at der ikke er nogen undtagelser, og det er der, siger Christel Schaldemose.

- Og derfor har vi forpligtet EU-kommissionen til at give både borgere og myndigheder viden om, at sælskindsprodukter fra Grønland og andre inuit er fuldt ud lovlige i EU.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.