Grønlands forsoningskommission kører skævt

Grønlands forsoningskommission, hvor Thorning ikke ville deltage, har kun to af sine fem medlemmer tilbage.

Grønlands forsoningskommission, som Naalakkersuisut (landsstyret) nedsatte i juli 2014, skranter. Siden foråret har kommissionen kun haft to medlemmer, fordi tre har trukket sig. Det gælder Amalie Lynge Pedersen, Klaus Georg Hansen og Aviaja Egede Lynge.

Det skriver avisen Sermitsiaq AG (Grønlandsposten).

Det ene af kommissionens to resterende medlemmer er cand.mag. Jens Heinrich. Han bor i København. Det strider imod kommissionens regler, hvor "majoriteten af medlemmerne skal bo i Grønland af både økonomiske og logistiske hensyn samt ud fra et nærhedsprincip".

- Vi har været ramt af forskellige forhold - også sommerferie, så det er trukket ud med at finde personer til kommissionen med de rette forudsætninger og interesse i arbejdet, siger sekretariatschef Maria Kleist til avisen.

I regeringsgrundlaget i 2013 aftalte Siumut, Partii Inuit og Atassut at nedsætte kommissionen. Det skete, selv om daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i august 2013 afviste at deltage.

- Vi har ikke behov for forsoning, forklarede Helle Thorning-Schmidt den gang.

Det koster årligt 2,4 millioner kroner at drive kommissionen, som skal arbejde til årsskiftet 2017-18, men den kan forlænges.

Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, kalder kommissionen en farce. Den skulle aldrig være nedsat, men var en idé fra landsstyrets daværende formand, Aleqa Hammond.

- Alle er klar over, at det var en fejl, Ingen danskere vil være med. Ingen politikere fra skiftende regeringer vil deltage, siger Søren Espersen.

Han frygter ikke, at kommissionen sætter ondt blod mellem grønlændere og danskere.

- Det lader til, at der er fortræffelige forhold mellem danskere og grønlændere de steder, hvor kommissionen har været, siger Søren Espersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.