Museer

Grønlandsk ta-sæl-bord

Grønlandsk mad. Er det noget med spæk? Grønlandske haver. Vel nærmest en kølig umulighed. Beklager. Begge dele er mere nuancerede end som så. De næste tre måneder har Museumscenter Aars sat sig for at præsentere nordjyderne for et billede af et yderst facetteret land, som ukendt for de fleste har en havetradition, der strækker sig 300 år tilbage i tiden. Der er gode nordjyske grunde til at udvide billedet af Grønland, påpeger museumsinspektør Bo Madsen. - Der har traditionelt boet mange grønlændere og folk med tilknytning til Grønland i Nordjylland. Det er hovedårsagen til, at vi har valgt at fokusere på Grønland i år. Udstillingen er klar til publikum allerede i dag lørdag 7. juni, men udstillingen bliver officielt åbnet af den dansk-grønlandske Popstars-stjerne Julie Berthelsen næste lørdag. Sommeren igennem vil museet servere flere indgange til den grønlandske kultur. Udstilingen er arrangeret i et tæt samarbejde med museumsinspektør Oldenburg, der har været museumsleder i Narsaq Museum siden 1990, og fotografen Finn Larsen, der har gennemfotograferet Grønland. Det er der blandt andet kommet mange flotte havefotos ud af. Grundstenene i grønlandstemaet er to udstillinger: "Neri-Mad-Food", der er en udstilling om Grønlands madkultur, ressourcer og kulturtradition, og "Naatsiviik" - den noget overraskende udstilling om haver og havedyrkning i Grønland. I løbet af sommeren vil museumsgæsterne både kunne se, dufte og smage grønlandsk madtradition. - Vi har desuden kontakt til flere grønlandske kunstnere og kunsthåndværkere, som vil komme til at medvirke i løbet af sommeren, fortæller Bo Madsen.