Grønlangkål og medister i lange baner

Helle Salazar har nu lavet julefrokostmad siden sidst i oktober i Valsgaard Forsamlingshus

VALSGAARD:Mere end tre hundrede liter mælk og et utal af risengryn er blevet kogt til risengrød. Flere kilometer medister er kogt, og adskillige kilo kartofler er brunet i sukker, mens skinker og ribbensteg er blevet gyldne i ovnen. Mens vi andre sidder og nyder den traditionelle julemad i lange baner ved tidens julefrokoster, er Helle Salazar i Valsgaard Forsamlingshus ved at have fået nok af julemad. Hun har siden sidst i oktober haft arbejdsuger på mellem 50 og 60 timer. Hendes arbejdplads er køkkenet i forsamlingshuset, hvorfra hun leverer julefrokoster i alle størrelser ud af huset. På hendes menukort står så godt som alle julens retter - fra sild, fiskefilet, juleskinke, stuvet hvidkål med kanelsukker, vensysselsk grønlangkål og leverpostej til ris a l’amande. Også blodpølse med sirup og kanel er hun leveringsdygtig i. - Men det er der heldigvis ikke mange, der vil have, siger hun med et smil. Hun er lige nu på det højeste i sin julesæson, og det er ikke julens mad, hun selv lige går og sukker efter. - Når jeg når til juleaften, så kan jeg næsten ikke holde mere julemad ud. Men alligevel - jeg bliver nu aldrig træt af brunede kartofler og rødkål, siger hun. Helle Salazar har fået sit fremmedartede efternavn fra sin mand, Richard Salazar, som er fra Venezuela. Han er tjener, og hjælper blandt andet sin kone, når der er fester i forsamlingshuset. Helle har også to børn - Kamilla på 13 år og Kris på 11 år. Men de når ikke at se så meget til deres mor lige nu. To højsæsoner - Der bliver knoklet hårdt lige nu. Men der er i vores branche to sæsoner - jul og konfirmationer - og det er der, pengene skal tjenes, siger hun. - Begge sæsoner har sin charme, når vi kommer på den anden side af dem, tilføjer hun. Helles arbejdsdage lige nu er meget lange, og begynder ved halv-otte tiden, når risengrøden bliver sat over. Derpå går hun i gang med alle de ting, som kan forberedes i forvejen, og ind imellem får hun også tid til at bage sit eget brød - ofte med safran, som hun har hjembragt fra Venezuela. - På de gode dage er min arbejdsdag på 12 timer, men ellers ligger de ofte på 17-19 timer om dagen, siger den 36-årige kvinde, som har været vært i Valsgaard Forsamlingshus siden 1. september 2001. Mad til Dronningen Hun mener selv, at hun rent arbejdsmæssigt er lidt skadet hjemmefra, idet hendes far var kok og hovmester. Helle og hendes storesøster tog tit ud med faderen, Bent Johansen, og hjalp til med at servere. - Ja, jeg har serveret for Dronning Margrethe engang, da jeg var 15-16 år. Det var på Fyrkat, fortæller hun. Men da Helle skulle vælge en uddannelse, blev det ikke noget med mad. Hun er kontoruddannet og har arbejdet inden for det fag i en årrække. Da så værtsjobbet i Valsgaard i 2001 blev ledigt, så slog hun til, og hun er glad for sit job. - Bare ikke når strømmen svigter, siger hun med et grin og fortæller om en aften i november, da 100 gæster sad og ventede på andesteg i forsamlingshuset. Klokken 17 gik strømmen. Helle tilkaldte straks en elektriker, og en time efter var der strøm igen, så gæsterne fik deres andesteg - lidt forsinket. - Jeg plejer at smække de store sikringer, når jeg smækker noget, og det var da også det, der var sket, siger hun. Hun tror dog ikke, at hun bliver i branchen resten af sit liv: - Man kan kun fortsætte i den her fart i en årrække. Men man kommer til at savne det, når man kommer fra det, siger hun, inden hun igen må tilbage til køkkenregionerne og julemaden. Men når julen og nytåret er ovre, så kunne der blive tid til lidt ferie til Helle Salazar og hendes mand. Og det var da også planen: - Vi skulle have været en tur til Venezuela. Men jeg er kommet til at leje salen ud på næsten alle lørdagene i januar, så det må vente, lyder det fra forsamlingshusets vært i Valsgaard.